Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Även vuxna bör vaccineras mot mässling och röda hund

Publicerad: 8 februari 2017, 09:24

Alla som saknar immunitet – även vuxna – bör erbjudas vaccination mot mässling och röda hund för att sjukdomarna ska kunna utrotas i Europa, enligt Folkhälsomyndigheten.


Världshälsoorganisationen WHO har som mål att mässling och röda hund ska utrotas. Genom att alla länder inkluderar vaccination mot sjukdomarna i sina vaccinationsprogram och bibehåller en hög vaccinationstäckning kan det målet nås.

Nu förordar den skandinaviska verifikationskommittén, som består av en grupp experter från Sverige, Norge och Danmark att vaccinationer mot sjukdomarna ska erbjudas till alla medborgare, oavsett ålder, som inte haft sjukdomarna eller vaccinerat sig.

Enligt kommittén bör vaccinationerna vara lättillgängliga och kostnadsfria för den enskilde. Och erbjudandet om vaccination föreslås gälla tills sjukdomarna eliminerats i Europa.

Ann Lindstrand, chef för enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten, säger att myndigheten ställer sig helt bakom detta, i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens hemsida.

– Kostnaderna för vuxenvaccinationer kommer även fortsättningsvis vara upp till landstingen att besluta om, påpekar hon dock.

Eftersom så många barn vaccineras mot mässling och röda hund sprids inte sjukdomarna längre i Sverige. Men i många andra länder, även inom Europa, finns de kvar.

Även i Sverige förekommer fortfarande enstaka fall av mässling – och ibland även mindre utbrott – efter att personer smittas utomlands. De flesta som insjuknat de senaste tio åren har varit vuxna personer.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev