Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

B-vitamin verkar minska risken för återfall i hudcancer

Publicerad: 1 juni 2015, 05:00

Foto: Thinkstock

Nu kommer resultat som tyder på att en enkel metod för att förebygga återfall i hudcancer som inte är melanom, skulle kunna vara att äta B-vitaminen nikotinamid.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Trots intensiva kampanjer för att minska solexponeringen ökar antalet fall av hudcancer i världen. Men nu verkar forskare ha hittat ett enkelt sätt att förebygga åtminstone en del av dessa cancerfall. En tablett B-vitamin två gånger om dagen reducerade återfallen i så kallad icke-melanom hudcancer med 23 procent, enligt en ny australiensisk studie. Icke-melanom hudcancer omfattar alla hudcancerformer som inte är melanom. Forskarna såg inga biverkningar av vitaminintaget men däremot försvann den skyddande effekten när patienterna slutade att ta vitaminet.

– Det här ger en möjlighet för hudcancerprevention som direkt skulle kunna överföras till kliniken, säger Diona Damian, professor i dermatologi vid University of Sidney, i en presskonferens från mötet.

I studien fick 386 patienter som tidigare hade haft minst två basaliom eller skivepiteltumörer, antingen ta B-vitamin i form av nikotinamid två gånger om dagen, eller placebo i 12 månader.

Icke-melanom hudcancer uppkommer nästan alltid på solbestrålade hudområden och UV-strålning är den största riskfaktorn för dessa typer av cancer. Basaliom bildar inte metastaser men skivepitelcancer kan sprida sig i kroppen, vilket dock är ovanligt. Behandlingen av dessa cancertyper är vanligtvis kirurgi eller strålning.

I ett pressmeddelande från mötet säger Asco-ordföranden Peter Paul Yu att studien visar på ett anmärkningsvärt enkelt och billigt sätt att undvika upprepat insjuknande i en av de vanligaste formerna av hudcancer, och att varje möjlighet att förebygga cancer är välkommen.

I Sverige drabbas varje år runt 40 000 personer av icke-melanom hudcancer, varav basaliom är den absolut vanligaste. I Australien, där studien gjordes, drabbas mer än hälften av befolkningen av denna form av cancer någon gång under sitt liv.

Här kan du läsa abstract till studien:

Andrew James Martin med flera. Oral nicotinamide to reduce actinic cancer: A phase 3 double-blind randomized controlled trial. Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr 9000).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev