söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Bakläxa för läkare efter apotekslarm

Publicerad: 24 oktober 2016, 10:58

Foto: Thinkstock

Apoteksgruppen i Bergshamra utanför Stockholm tyckte att en läkare var alltför frikostig med narkotiska läkemedel och anmälde detta till Ivo. Nu får läkaren bakläxa av myndigheten.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenIvoLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I april i år anmälde apoteket läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att ha skrivit ut misstänkt stora mänger narkotikaklassade läkemedel. Myndigheten ger nu läkaren kritik för såväl bristande journalföring som för att ha underhållit ett läkemedelsmissbruk.

Ivo konstaterar i sitt beslut att två patienter ”erhållit långt över i Fass rekommenderade doser” och att patienterna hämtade ut läkemedel med korta intervaller. De två hade därmed tillgång till stora mängder läkemedel som kan äventyra patientsäkerheten, anser Ivo.

Ivo klankar också ned på journalföringen, eller snararen bristen på den. Till exempel finns inget noterat om ordinerad dos, vilket gör att de knappa anteckningarna inte uppfyller kraven för vad en journal ska innehålla.

Läkaren har efter apotekets anmälan avslutat att behandla de två patienterna och hänvisat dem till beroendevården. Det är också orsaken till att Ivo inte ser någon anledning med att vidare utreda läkarens yrkesutövning.

Relaterat material

Apoteksanmälningar kan ta år att utreda

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev