Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Bakterier kan ha dödat fler än virus under pandemin 1918

Publicerad: 6 februari 2009, 16:45

Streptokocker och inte virus kan ha dödat de flesta som avled under influensapandemin 1918. Det tror amerikanska forskare.


En forskargrupp vid Emory University i Atlanta har tittat på den information som finns från den stora pandemin 1918, då mellan 50 och 100 miljoner människor dog inom loppet av 18 månader.

De har kommit fram till att det tog från en vecka upp mot elva dagar innan personerna dog, något som snarare liknar mönstret för en bakteriell infektion än en viral. Forskarna tror att det handlade om en typ av streptokocker, skriver Reuters Health.

Dessa fynd betyder att det kan vara minst lika viktigt att ha tillgång till stora mängder antibiotika som antivirala medel för att bekämpa stora influensapandemier.

De flesta forskare är överens om att en större influensapandemi är oundviklig, men ingen vet när den kommer att slå till. Det man nu är rädd för är att den så kallade fågelinfluensan, eller H5N1, ska bli mer smittsam för människor. Många länder har samlat på sig stora mängder antivirala medel och vacciner om detta skulle hända.

Fågelinfluensan drabbar framför allt fåglar och väldigt sällan människor. Enligt Världshälsoorganisationen har 405 personer smittats sedan 2003, och 254 av dessa har dött.

Artikeln publicerades i tidskriften Emerging Infectious Diseases.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev