Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Bantningsmedel innehöll läkemedel

Publicerad: 27 november 2012, 12:16

Bantningsprodukter som marknadsförs som ”naturliga” innehåller ofta läkemedelssubstanser. Det är Läkemedelsverkets slutsats efter en stor analys.


Under försommaren gick Läkemedelsverket igenom postförsändelser med bantningsprodukter som kom till Stockholm/Arlanda från länder utanför EU med hjälp av personal från Tullverket. 43 produkter har sedan analyserats. Hälften av dem, 21 stycken, var att betrakta som läkemedel eftersom de innehöll substanser som sibutramin, orlistat, sildenafil, fluoxetin och eller yohimbin. Substanserna fanns inte med på innehållsförteckningen på 18 av de 21 bantningsprodukterna.

– Tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Sibutramin fanns i godkända läkemedel fram till 2010, men drogs tillbaka eftersom patienter riskerade hjärtinfarkt och stroke. Substansen ansågs också olämplig för psykiskt sjuka eftersom signalsubstanser i hjärnan påverkas av sibutramin.

Ytterligare tre produkter bedömdes vara läkemedel på grund av sin presentation på förpackningen, som innehöll medicinska påståenden.

Läkemedelsverket manar till försiktighet eftersom substanserna både kan ge biverkningar i sig och utgöra en fara i kombination med eventuella läkemedel som konsumenten använder i övrigt.

Relaterat material

17 träningsprodukter stoppas

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev