tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Bantningsmedel kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke

Publicerad: 18 december 2009, 15:32

Läkemedelsverket varnar nu läkare som förskriver Reductil för eventuella risker med läkemedlet. Detta sedan en studie visat att viktminskningsmedlet kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke för vissa patienter.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I den så kallade Scout-studien ingår nästan 10 000 överviktiga eller feta patienter med känd hjärtkärlsjukdom eller risk för sådan. De fick långtidsbehandling med viktminskningsläkemedlet Reductil (sibutramin) och följdes i sex år. Studien visar att de som fick läkemedlet hade högre risk för hjärtdöd, hjärtinfarkt eller stroke, än de som fick placebo.

I klinisk praxis är hjärtsjukdom en kontraindikation för behandlingen. Läkemedelsverket uppmanar nu de läkare som förskriver Reductil att vara extra försiktiga och noggrant beakta kontraindikationerna. Detta i väntan på att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gör en slutlig bedömning av nyttan och riskerna med läkemedlet, som väntas vara klar i januari.

Särskilt viktigt är det enligt Läkemedelsverket att inte ge Reductil till personer med otillräckligt kontrollerat högt blodtryck, känd kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, rytmrubbningar, perifer aterosklerotisk sjukdom, och personer som har haft stroke eller tia, övergående syrebrist i hjärnan. Läkemedlet bör heller inte användas i mer än ett år, skriver Läkemedelsverket.

Myndigheten uppmanar också patienter som behandlas med Reductil att diskutera behovet av läkemedlet vid nästa läkarbesök.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev