Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Barn som hade fått narkos som små fick svårare i skolan

Publicerad: 25 mars 2009, 17:36

Barn som genomgått narkos flera gånger löpte i en ny studie ökad risk att få svårigheter att läsa, skriva och räkna senare i livet.


Det är sedan tidigare känt att exponering för narkosmedel kan orsaka skador på hjärnan och förändringar i beteendet hos ännu inte fullvuxna djur.

I en stor retrospektiv studie har forskare från Mayo Clinic i Minnesota, USA, undersökt hur barns förmåga till inlärning påverkas av om de opererats och då fått narkosmedel medan de var små. Studien är publicerad i senaste numret av tidskriften Anesthesiology.

Forskarna har använt sig av data från Rochester Epidemiology Project, en undersökning som omfattade totalt 5 357 barn födda i Olmsted county i Minnesota mellan 1976 och 1982.

Av dessa hade 593 barn blivit sövda i samband med operation innan de fyllt fyra år.

Utifrån en särskild formel räknade forskarna sedan ut om barnen kunde anses ha inlärningssvårigheter. Analysen baserades bland annat på barnens resultat i skolan.

Studieresultaten visar att de barn som hade genomgått narkos en gång inte hade någon ökad risk för inlärningssvårigheter jämfört med de barn som inte hade sövts.

Däremot ökade risken för de barn som sövts två gånger, och ännu mer för det fåtal barn som sövts tre gånger eller mer före fyra års ålder. Ju längre tid barnen exponerats för narkosmedel, desto högre var risken för att barnen skulle ha svårigheter att lära sig läsa, räkna och skriva.

Forskarna konstaterar dock att resultaten inte avslöjar om det är anestesin i sig som orsakat barnens inlärningssvårigheter eller om behovet av narkos varit en markör för andra faktorer som på något sätt bidragit till barnens svårigheter.

Anesthesiology 2009; 100: 796-804

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev