Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Beslut om extempore kan påverka hela apoteksbranschen

Publicerad: 23 mars 2015, 13:05

Går rätten på generaladvokatens linje i målet om extemporeläkemedel kan det få långtgående konsekvenser för svenskt apoteksväsende, anser Apoteket AB:s chefsjurist Anna Rogmark.


Förra veckan skrev Dagens Apotek om att en av EU:s nio generaladvokater har kommit med ett förslag till avgörande i en svensk rättstvist. Förslaget kan i en tolkning innebära omvälvande skillnader för svenskt apoteksväsende.

– Om generaladvokatens utlåtande blir vägledande kan det få stora konsekvenser för branschen. Det skulle kunna innebära att alla apotek behöver ha lokal extemporetillverkning, säger Anna Rogmark, Apoteket AB:s chefsjurist, till Dagens Apotek.

Det innebär i så fall alltså att farmaceuter åter börjar tillverka vissa läkemedel på apotek.

Fallet handlar om att läkemedelsföretaget Abcur AB år 2009 lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten för att Apoteket AB då tillverkade och sålde metadon och noradrenalin på extempore, två läkemedel som marknadsfördes av Abcur. Läkemedelsföretaget ansåg att det är fel att extemporeläkemedel konkurrerar med preparat som har genomgått den godkännandeprocedur som normalt gäller för läkemedel.

Stockholms tingsrätt bad om ett utlåtande från EU och först denna månad, mer än fem år efter det att tingsrätten bad om vägledning, har ett förslag till avgörande från EU:s generaladvokat kommit.

Bland annat slår generaladvokaten fast att extemporeläkemedel bör tillverkas på samma apotek som de lämnas ut på.

Apoteket AB tillverkar inte längre extempore, men företaget är kritiskt till generaladvokatens utlåtande. Anna Rogmark anser att han går in på frågor som egentligen inte hör till målet.

– Det finns två aspekter i det här. Den ena gäller om vi har marknadsfört läkemedel olagligt. Den andra gäller hela branschen. Generaladvokatens ställningstagande är mycket långtgående vad gäller definitionen av apoteksverksamhet. Vår uppfattning är att han saknar skäl att tolka begreppet apotek, säger hon.

Hon påpekar att extemporetillverkning sker på olika sätt i olika länder.

– I vissa länder finns en struktur för att extemporeläkemedel tillverkas på de apotek där de hämtas ut och i andra länder, så som i Sverige, sker tillverkningen mer centralt.

EU-domstolen ska ta ställning i frågan och sedan skickas den tillbaka till Stockholms tingsrätt som ska fatta ett beslut.

Relaterat material

Svensk extemporetillverkning kan strida mot regelverk

"Vi vill pröva frågan om hur lagen efterlevs i praktiken"

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev