Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Billigare läkemedel spar skattekronor åt landstingen

Publicerad: 26 augusti 2010, 13:22

Landstingen har sparat 421 miljoner kronor på prissänkningen på läkemedel sedan förra sommaren. Sänkta priser på originalläkemedel och generika har bidragit till besparingen.


I juli 2009 sänktes priserna på de originalläkemedel som när patentet gått ut fått konkurrens av utbytbara kopior. När utbytbara kopior kommer på marknaden börjar de flesta patienter att använda dessa.

Men en del patienter fortsätter med originalläkemedlen då deras läkare bedömer det som nödvändigt, eller då de själva inte vill byta.

Förslaget att sänka priset på originalläkemedlen kom från Lif, branschorganisationen för läkemedelsföretagen i Sverige och TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Lif föreslog att priserna på originalläkemedel skulle sänkas med 65 procent jämfört med det pris som rådde före patentutgången. Resultatet blev att priserna på originalläkemedel sänktes med 21 procent och priserna på generiska läkemedel sänktes med 33 procent.

Besparingen för landstingen efter prissänkningarna blev enligt ett pressmeddelande från Lif totalt 20 procent större än beräknat.

Relaterat material

Prissänkningar på läkemedel har gett stora besparingar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev