Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Billigt läkemedel effektivt vid våt makuladegeneration

Publicerad: 29 April 2011, 11:37

Billigt läkemedel effektivt vid våt makuladegeneration

Foto: Foto: Photos.com.

Cancerläkemedlet Avastin var lika effektivt som det vedertagna men dyra läkemedlet Lucentis mot ögonsjukdomen våt maculadegeneration. (Ny version 6/5 kl 10.50)


Det visar den första randomiserade studien på området.

Lucentis (ranibizumab) är en vidareutveckling av cancerläkemedlet Avastin (bevacizumab), men säljs till ett mycket högre pris.

Avastin är i dag inte godkänt för behandling vid AMD, våt makuladegeneration. Men nu bekräftar en efterlängtad amerikansk studie att även detta läkemedel har effekt vid sjukdomen.

1 208 patienter med AMD lottades till att få injektioner i ögat med Lucentis eller Avastin varje månad, eller vid behov med månatlig kontroll.

Efter ett år hade synskärpan för de två grupperna som fått månatliga injektioner förbättrats ungefär lika mycket. Patienterna i Lucentisgruppen kunde läsa 8,5 fler bokstäver på syntavlan. Motsvarande resultat för Avastingruppen var 8,0 bokstäver.

Även vid behandling vid behov, vilket i studien innebar sju till åtta injektioner på ett år, var effekten i stort sett lika god för de båda läkemedlen – och bara marginellt mindre än vid månatlig behandling.

Anders Kvanta, överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, och professor vid Karolinska institutet, tycker att resultaten är mycket intressanta.

– Dels för att vi nu fått vetenskapliga bevis för att Avastin är lika effektivt som Lucentis. Och dels för att studien är den första som visar att det går att få bra resultat när man behandlar vid behov, säger han och tillägger att vi i Sverige kan behöva ge fler injektioner än i dag för få god effekt.

– Dagens strategi med ungefär fyra till fem injektioner per år innebär en synförbättring som bara motsvarar i genomsnitt tre fler läsbara bokstäver.

Studien visar emellertid också att Avastin i högre grad var förknippat med allvarliga, systemiska biverkningar som krävde sjukhusvård. 24 procent drabbades, jämfört med 19 procent av dem som fick Lucentis.

Enligt Anders Kvanta är det överraskande eftersom det rör sig om biverkningar – såsom lunginflammation - som inte setts i samband med Avastin tidigare. Inte ens vid cancerbehandling, där mycket större doser av läkemedlet används.

– Det är naturligtvis viktigt att notera skillnaden. Men jag får känslan av att den ska tas med en nypa salt.

Vad händer nu? Är det dags att gå över till behandling med Avastin?

– Det kan jag inte svara på i dag. Vid S:t Eriks ögonsjukhus kommer vi att fundera ordentligt på det framöver, säger Anders Kvanta och fortsätter:

– Det ekonomiska incitamentet för att använda Avastin är förstås enormt. Men att gå förbi ett godkänt läkemedel som rekommenderas för behandling innebär en ovanlig situation. Frågan är intressant även i ett generellt perspektiv, eftersom liknande situationer kan uppstå i samband med andra läkemedel.

Bakom studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, står bland andra forskare vid University of Pennsylvania i Philadelphia i USA.

New England Journal of Medicine, publicerad online 28 april 2011 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev