Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Biogen Idec får kritik för patientbroschyr

Publicerad: 9 juni 2014, 07:54

I en patientbroschyr om ms-läkemedlet Tysabri överdrivs läkemedlets effekt, enligt IGM.


Företaget Biogen Idec kritiseras på två punkter av Informationsgranskningsmannen allmänhet, IGM Allmänhet, för en patientbroschyr om Tysabri (natalizumab). Den ena delen av kritiken gäller ett diagram i broschyren. IGM anmärker bland annat på att siffrorna i diagrammet bygger på resultat från en post hoc-analys och att diagrammet kan ge ett överdrivet intryck av läkemedlets effekt.

IGM kritiserar också företaget för en faktaruta i broschyren där det framhålls att mer än 120 000 patienter har behandlats med läkemedlet. Då uppgiften förekommer i en svensk broschyr anser IGM att intrycket blir att det är mer 120 000 patienter i Sverige som fått läkemedlet, vilket det inte är.

I sitt svar påpekar Biogen Idec bland annat att det finns senare data som stödjer resultaten i post hoc-analysen och man anser att det är osannolikt att patienter tror att det antal patienter som anges endast är svenska.

Biogen Idec uppger i sitt svar att man velat ge en balanserad bild av Tysabris effekter, men enligt IGM lyfts data fram på ett sätt som snarast gör det svårare för patienter att förstå att siffrorna endast gäller en subgrupp av patienterna.

IGM anser att förseelsen är allvarlig och fastställer IGM-avgiften till 140 000 kronor. Biogen Idec har överklagat.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev