söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Biverkningar hos nytt fetmamedel oroar

Publicerad: 8 juni 2006, 11:11

Acomplia heter ett nytt läkemedel mot övervikt som kan finnas tillgängligt för svenska patienter senare i år. Preparatet har fått rubriker som ett mirakelmedel, men experter varnar för psykiska biverkningar.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I slutet av april gav den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA ett positivt besked på företaget Sanofi-Aventis ansökan om godkännande för det omskrivna fetmaläkemedlet Acomplia (rimonabant). Det betyder att preparatet kan finnas på den svenska marknaden innan året är slut.

Acomplia är det första läkemedlet som verkar i det så kallade endocannabinoida systemet, det vill säga samma signalsystem som påverkas av de aktiva ämnena i cannabisplantan. Läkemedlet har en selektiv blockerande effekt på cannabinoidreceptor1. Denna receptor uttrycks bland annat i fettväv och i hjärnans aptitkontrollcentrum hypotalamus.

Effekten på övervikt tros främst bero på ett minskat sug efter sötsaker och fett samt en förändrad energiomsättning. Därtill har preparatet gynnsamma effekter på blodfetter och på insulinkänslighet, som enligt Sanofi-Aventis till hälften är oberoende av viktnedgången.

Thomas Kjellström, överläkare vid medicinkliniken på Helsingborgs lasarett, har varit med och prövat läkemedlet på sina patienter. Han ser klart positivt på Acomplia och anser att medlet har större potential än de fetmaläkemedel som redan finns på marknaden, Xenical och Reductil.  

Ska fungera som komplement  - Viktminskningen är i stort sett den samma som för de existerande behandlingarna. Skillnaden är att Acomplia också har effekt genom att höja HDL-kolesterolet och att minska triglycerider. Dessutom har det effekt på glukosmetabolismen och verkar också kunna dämpa nikotinbehovet hos rökare. Samtidigt vill man gärna se effekt på hårda ändpunkter som minskning av insjuknande i hjärt-kärlsjukdom, säger Thomas Kjellström.

Mer än 6 800 patienter har ingått i de kliniska prövningsprogrammen som ligger till grund för företagets EU-ansökan om godkännande för behandling av övervikt. Vid ett slutligt godkännande kommer Acomplia att få användas som komplement till motion och kostbehandling hos feta patienter, med ett BMI över 30, eller hos överviktiga patienter, med BMI över 27, vilka också har andra riskfaktorer som diabetes eller lipidrubbning.

I en sammanställning anger EMEA att de vanligaste biverkningarna bland annat är humörsvängningar med depressiva symtom, orolighet och yrsel.

Många fick psykiska biverkningar  Den senaste stora studien med Acomplia publicerades i februari i tidskriften Jama. Resultaten visade bland annat att läkemedlet tillsammans med dietförändring ledde till viktminskning på 6,3 kg efter ett år. Motsvarande viktreduktion i placebogruppen var 1,6 kg. Patienter som fick aktiv behandling bibehöll viktminskningen om behandlingen fortsatte ett år till. Om patienterna däremot fortsatte på placebo ökade de i vikt.

I en kritisk ledartikel i samma nummer av tidskriften påpekades att bortfallet bland patienter som fick aktiv behandling var mycket stort, över 50 procent, vilket gör resultaten svårtolkade. Man framhöll också att psykiska biverkningar var mer än dubbelt så vanliga bland patienter som fått läkemedlet.

Enligt Thomas Kjellström har dock bortfallet i studierna inte varit större än för andra viktminskningspreparat. Han anser inte att läkemedlets biverkningsprofil skiljer sig  så mycket från placebo.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev