Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Blodfettsänkare skyddade friska mot ventrombos

Publicerad: 29 mars 2009, 16:15

ACC 2009 Friska individer utan höga blodfetter som behandlas med blodfettsänkaren Crestor har 43 procent lägre risk att drabbas av ventrombos. Det visar nya data från Jupiter-studien.


I november 2008 visade resultat från den så kallade Jupiter-studien att friska personer utan förhöjda blodfetter men med förhöjd nivå av inflammationsmarkören högkänsligt CRP minskar risken för insjuknande och död i arteriell hjärt-kärlsjukdom om de behandlas med blodfettsänkaren Crestor (rosuvastatin).

Nu har forskarna bakom Jupiter-studien undersökt effekten av rosuvastatin på insjuknande i ventrombos. Totalt ingick 17 802 individer där exakt hälften lottades till att dagligen behandlas med 20 mg rosuvastin och hälften till placebo.

Efter i median 1,9 års uppföljning hade 34 fall av symtomgivande ventrombos inträffat i behandlingsgruppen jämfört med 60 fall i kontrollgruppen, motsvarande en relativ riskminskning med 43 procent. Siffrorna innebär att 342 individer måste behandlas med rosuvastatin under uppföljningstiden för att undvika ett fall av ventrombos.

Studien presenteras i dag, söndag, på hjärtkongressen ACC i Orlando, USA, och publiceras samtidigt i New England Journal of Medicine.

Bakom Jupiter-studien står ett internationellt forskarlag, lett av Paul M Ridker vid Brigham and Women’s hospital och Harvard Medical School i Boston, USA. Studien sponsrades av Astra Zeneca som marknadsför Crestor.

New England Journal of Medicine, publicerad online 29 mars

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev