Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Brett startfält i pillertävling

Publicerad: 17 oktober 2013, 12:25

Ronder med apotekare och pipande läkemedelsautomater – bredden är ovanligt stor bland de nominerade till Guldpillret i år.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sammanlagt 14 kandidater tävlar om Guldpillret, som delas ut av Dagens Apotek och Dagens Medicin tillsammans med Läkemedelsförsäkringen.

– Det finns ett antal bra kandidater, säger juryns ordförande Anders Öhlén som är vd för Läkemedelsförsäkringen.

Priset kommer att delas ut under Apoteksdagen den 23 oktober. I år har det varit en ovanligt stor bredd bland de nominerade, från mobilappar till farmakogenetisk analys.

En av kandidaterna är en läkemedelsautomat från Evondos AB som ska vara lätt att använda för hemsjukvårdens patienter. Den påminner med en ljudsignal om att det är dags att ta medicinen och genom en knapptryckning får patienten rätt dos vid rätt tillfälle.

Västerviks sjukhus ordnar man varje år patientsäkerhetsronder och sedan 2011 är en apotekare med i teamet. Det har gjort fokus på läkemedel tydligare, enligt nomineringen.

Studier vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har bekräftat farhågan att patienter med dostjänst får sämre läkemedelsbehandling, ett arbete som också kandiderar till Guldpillret.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har även tillverkat en lathund om läkemedels blandbarhet. Den är avsedd för personalen på medicin- och intensivvårdsavdelningar där patienterna ofta får flera läkemedel samtidigt via venkatetrar.

Många äldre patienter har felaktiga läkemedelslistor. Därför har primärvården på Gotland tagit fram en modell där man diskuterar läkemedelslistan med alla patienter från 65 års ålder.

Flera av de nominerade bidragen handlar i år om olika sorters skräddarsydd läkemedelsbehandling.

– Det var särskilt glädjande att det för första gången i år kom flera kvalificerade ansökningar som rörde att kunna minska skador genom att se till att rätt patient får läkemedel, och att de som inte behöver läkemedlet inte behöver ta det, säger Anders Öhlén.

Vid Skånes onkologiska klinik har man till exempel hittat ett sätt att identifiera de patienter med bröstcancer som har nytta av läkemedlet Tamoxifen. Därmed kan de kvinnor som läkemedlet inte hjälper slippa en fem år lång behandling som kan ge biverkningar.

Mönsterås kommun har tillsammans med primärvården tagit reda på vilka äldre patienter med diabetes som har låga värden av långtidsblodsocker. Därmed har man kunnat minska insulindoserna eller sätta ut insulin, för att minska risken för att patienterna ska få hypoglykemi, bli yra, ramla och riskera för tidig död.

Och avdelningen för klinisk kemi och farmakologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har tagit fram en metod för att hitta patienter med en viss genvariation, som gör att de riskerar svåra muskelbiverkningar vid behandling med statiner.

Många av de andra kandidaterna är IT-uppfinningar som ska underlätta läkemedelsbehandlingar för patienter och vårdpersonal.

Barnkliniken UMAS i Malmö har tillsammans med företaget Scandinavian Outcomes byggt upp ett digitalt patientstöd. Där kan familjer med barn som behandlas med tillväxthormon få kunskap om behandlingen på hemmaplan.

Läkarna i Landstinget i Kalmar län kan se sin egen förskrivning av antibiotika relaterat till diagnos på intranätet. Detta har enligt nomineringen lett till en bättre förskrivning vid behandling av infektioner i primärvården.

Region Skåne har utvecklat ett system för egenkontroll av läkemedelshantering, i form av en elektronisk enkät som motiverar medarbetarna att göra rätt.

Mobilappen MediHand påminner patienten om att ta sina läkemedel. Den kan också visa eventuella interaktioner och räkna ut lämplig dosering.

Realtidsdatabasen RealQ Bröstcancer ger en ögonblicksbild av patientens genomgångna behandlingar och undersökningsresultat. Det underlättar beslut om behandlingar och minskar risken för felbehandlingar.

En annan kandidat är en webbaserad lösning för tandläkare från EviDos AB. Med hjälp av den kan de enkelt se om deras ordination av läkemedel påverkar patientens befintliga läkemedel och få svar på läkemedelsfrågor.

Vem som vinner avslöjas på onsdag, då det vinnande bidraget förutom äran får en utbildningscheck på 50 000 kronor.

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News