fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Bröstcancerpatienter kan slippa tuff behandling

Publicerad: 3 oktober 2012, 07:00

En grupp bröstcancerpatienter som inte behöver behandlas med antihormonella läkemedel har hittats. För dem kan allvarliga biverkningar undvikas.


Nästan 8 000 svenska kvinnor insjuknar i bröstcancer varje år. Tre fjärdedelar av dem har tumörer med receptorer som behöver östrogen för att överleva. Därför får patienterna antihormonell behandling som bland annat ökar risken att få blodpropp eller cancer i livmodern.

– Vi vet att vi behandlar många i onödan i dag, säger Sara Alkner, ST-läkare och doktorand i klinisk medicin med inriktning mot onkologi vid Lunds universitet.

Hon har undersökt hur tumörerna från 350 kvinnor med bröstcancer sett ut, vilken behandling de fått och hur de svarat på den. Fokus låg på en faktor, AIB1, som aktiverar östrogen­receptorerna i en bröstcancertumör. En hög nivå av AIB1 är lika med högre risk för återfall och kortare livslängd.

Resultatet visade att de som hade högt AIB1 i sina tumörer svarade väldigt bra på en antihormonell behandling. Färre fick återfall och prognosen förbättrades. Detta säger emot tidigare teorier om att AIB1 skulle vara en orsak till resistensutveckling mot antihormonella preparat. Patienter med låga värden fick ingen förbättring och behöver därför inte heller behandlas.

– Det här kan vara bra kunskap i framtiden när man ska utforma vårdprogram och bestämma hur patienterna ska behandlas, säger Sara Alkner.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev