Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Byte till annan TNF-hämmare gav effekt

Publicerad: 16 november 2016, 13:20

Foto: Thinkstock

I en direkt jämförande studie blev det ingen skillnad i effekt för de två TNF-hämmarna Cimzia och Humira vid reumatoid artrit. Men patienter som inte svarade på ena läkemedlet kunde få effekt av det andra.


Hittills har inget pekat på att det finns väsentliga effektskillnader mellan olika typer av TNF-hämmande läkemedel, som blivit grundbehandling vid svårare former av reumatoid artrit.

Denna syn stärks nu i den första randomiserade studien där två TNF-hämmare ställs mot varandra. Andelen patienter som svarade på behandlingen blev den samma för dem som lottats till Cimzia (certulizumab pegol) och för dem som fått Humira (adalimumab), runt 70 procent i bägge fallen enligt effektmåttet ACR20 mätt vid tolv veckor.

Det möjligen mest intressanta resultatet i studien var dock att patienter som inte hade svarat på behandlingen efter tolv veckor fick byta det andra läkemedlet och då visade det sig att runt 60 procent hade svarat efter bytet.

I en kommentar till studien skriver de två norska reumatologerna Tore Kvien och Till Uhlig att läkare ofta byter till en annan typ av biologiskt läkemedel om patienter inte svarar på TNF-hämmare. Men de nya resultaten visar alltså att det också kan vara effektivt att byta till annan TNF-hämmare, påpekar de.

Studien har finansierat av företaget UCB Pharma som står bakom Cimzia. Den omfattade 915 patienter med reumatoid artrit som fick TNF-hämmare i tillägg till standardläkemedlet metotrexat.

Läs abstract till studien:

Josef Smolen med flera. Head-to-head comparison of certolizumab pegol versus adalimumab in rheumatoid arthritis: 2-year efficacy and safety results from the randomised EXXELERATE study. Lancet, publicerad online den 15 november 2016. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)31651-8

Relaterat material

Trippelkombo var bra vid reumatoid artrit

Utsättning av alla läkemedel fungerade för vissa RA-patienter

Roactemra var bättre än Humira

Halva dosen av TNF-hämmare fungerade bra

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev