Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Celesio hoppas på vändning

Publicerad: 11 november 2011, 14:33

Doc Morris ägare Celesio satsar på omstrukturering för att vända årets svaga ekonomiska utveckling.


Hittills i år har det gått betydligt sämre för den tyska koncernen Celesio än i fjol. Men genom att minska kostnader och omstrukturera väntar sig koncernen bättre resultat redan nästa år.

– Vi är övertygade om att vi har satt rätt kurs för att stabilisera vinstutvecklingen på kort sikt och vända den till plus. På lång sikt ska vi föra tillbaka Celesio på vägen till uthållig och lönsam tillväxt, säger koncernens vd Markus Pinger i ett pressmeddelande.

Under årets första nio månader minskade Celesios rörelseresultat med cirka 19 procent jämfört med samma period 2010. Det hamnade på 414 miljoner euro, eller närmare 4 miljarder kronor, visar koncernens senaste delårsrapport.

Rörelseresultatet visar hur mycket som blir kvar när kostnader för förbrukning av varor och tjänster, till exempel arbetskraft, dras ifrån intäkterna.

Under januari till september i år sjönk också Celesios intäkter med drygt 1 procent jämfört med samma period i fjol.

Koncernen nämner inte Sverige i sin delårsrapport, men har haft ekonomiska problem i främst Storbritannien och Nederländerna.

Nu anser sig dock Celesio ha fast mark under fötterna igen. Planen för framtiden är att satsa på kärnverksamheten, som är apotek och grossistverksamhet. Koncernen vill växa i regioner som Latinamerika och Mellanöstern.

Flera åtgärder ska också vidtas för att minska Celesios kostnader, samt för att förbättra upphandlingar och internationella logistiknätverk.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev