Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Chefläkare varnar för falska telefonrecept

Publicerad: 1 december 2015, 12:26

Foto: Thinkstock

Chefläkare i Stockholm oroas över allt fler telefonsamtal till apotek där personer utger sig för att vara läkare för att komma över narkotikaklassade läkemedel.


Elizabet Haking, chefläkare vid Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, har skrivit till Inspektionen för vård och omsorg om att det har blivit vanligare att okända personer ringer till apotek för att komma över läkemedel. Personerna som ringer utger sig för att vara en läkare och uppger sedan dennes förskrivarkod. Ofta handlar det om beroendeframkallande läkemedel som opiater eller sömnmedel.

– Jag och mina chefläkarkollegor inom Stockholms läns sjukvårdsområde får då och då höra från verksamhetschefer eller enskilda läkare som blivit drabbade av detta. På senare tid har det varit mer än tidigare, säger hon till Dagens Apotek.

Chefläkarna hos SLSO har skickat ut varningsinformation till verksamhetscheferna inom organisationen och förutom att kontakta Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har de också hört av sig till Sveriges Apoteksförening.

”Vid flera tillfällen har apotek kontaktat ansvariga läkare men ett stort mörkertal finns med största sannolikhet”, skriver Elizabet Haking till Ivo.

Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, påpekar att apoteken ska kontrollringa telefonrecept på narkotikaklassade läkemedel när receptutfärdarens identitet inte är uppenbar.

– Så min bedömning är att det är ett mindre antal sådana här bedrägerier som lyckas, säger han till Dagens Apotek.

Hur gör apoteken om läkaren som ringt in receptet inte går att få tag på för en kontroll?

– Har läkaren just ringt går han eller hon ofta att nå, men det är klart att det inte alltid går att få tag på läkaren. Det finns alltid en möjlighet att neka kunden att hämta ut recept om man misstänker en förfalskning.

Robert Svanström framhåller att det är kriminellt att ringa in falska recept.

– Risken är att receptbelagda narkotikaklassade läkemedel kommer i fel händer. De här försöken att få tag på läkemedel polisanmäls av apoteken.

Liksom Elizabet Haking anser han att e-recept löser mycket.

– På samma sätt som vi ser en risk för förfalsningar med pappersrecept finns det en sådan risk med telefonrecept. Därför förordar vi e-recept, där har vi inte sett några förfalskningar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev