Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Coldzyme är säkert och effektivt enligt det medicintekniska direktivet”

Publicerad: 22 maj 2015, 08:59

Dagens Medicin ställde fem frågor till Fredrik Lindberg, läkare och vd på företaget Enzymatica som utvecklat Coldzyme.


1. Vilken förståelse har du för den skepsis som finns mot Coldzyme, på grund av att dokumentationen är hemlig och att det saknas en stor randomiserad studie?

– Jag har mycket stor förståelse för den. Men enligt det medicinsktekniska direktivet är Coldzyme en säker och effektiv produkt. Till skillnad från många andra  medicintekniska produkter har vi gjort en randomiserad studie som tydligt visar produktens prestanda.

2. Men hur kan ni vara säkra på effekten i avsaknad av en traditionell fas 3-studie?

– Det finns absolut mer studier vi skulle vilja göra. Vi förlitar oss dock på den granskning som Läkemedelsverket gjort som visar att produkten är säker och effektiv. Vi har också mycket stor kundnöjdhet som vi tror speglar en effekt större än vad placeboeffekten skulle gett.

3. När får vi se en stor fas 3-studie av Coldzyme?

– Vi har planer på större populationsstudier av produkten, men jag kan inte kommentera dem närmare eftersom det skulle vara påverkande vår aktiekurs.

4. Ni tappar i trovärdighet när ni inte kan lämna ut era studier. Vad har ni att förlora på att inte göra det?

– Jag håller med om problemet med trovärdighet. Men det är en svår balansgång när vi försöker hålla konkurrenterna borta. Under våren har vi dock satt i gång processen att publicera delar av våra resultat.

5. En av komponenterna i sprejen är bukspottsenzymet trypsin. Hur nyttigt kan det vara att spreja det i svalget flera gånger om dagen i flera dagar i sträck?

– Vi har en gedigen säkerhetsdokumentation på Coldzyme. I nuläget har vi inget som tyder på någon som helst säkerhetsrisk med produkten.

Relaterat material

Oklar effekt för storsäljande sprej mot förkylning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev