tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Covidläkemedel tryter i Uppsala

Publicerad: 27 oktober 2020, 09:16

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel som i studier har haft viss effekt på

Foto: Getty Images

Sverige har för tillfället en god reserv av covidläkemedlet remdesivir. Men den senaste tidens smittspridning har fått framför allt Uppsala att ropa efter mer.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetAkademiska sjukhusetRegion UppsalaSocialstyrelsenRegion SkåneLäkemedel

T

TT


 

– Vi har blivit tvungna att skärpa indikationerna för vilka som ska få det för att det ska räcka, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Preparatet kortar sjukhustiden för covidpatienter med syrgastillskott och enligt Socialstyrelsens prognos från i somras behövs 70 000 doser av det antivirala läkemedlet remdisivir från september till februari. Nu har Sverige endast fått runt 3 000 hittills, vilket räcker till ungefär 500 patienter. Och så många doser har inte använts, berättar Maria State, som är chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli.

– Prognosen stämde inte. Vi har inte fått så många fall hittills som prognosen räknade med, men det är möjligt att vi har en tidsförskjutning i antalet fall, säger hon.

Den svenska reserven delas upp mellan regionerna utifrån befolkningsmängd och i nuläget varierar tillgången, enligt Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne som ansvarar för den nationella fördelningen av remdesivir.

– På en del platser finns det ganska mycket kvar och på andra tar det slut, säger hon.

– Uppsala är väldigt angelägna om att snabbt beställa och få nya doser denna veckan. Det är framför allt där det börjar ta slut, fortsätter hon.

Region Uppsala har den senaste tiden haft allt fler patienter med covid-19 som behövt sjukhusvård.

– Det är klart att det har varit bekymmersamt att se den här snabba uppgången, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På grund av den begränsande tillgången har det inneburit fler diskussioner om vilka patienter som ska få remdesivir, berättar Fredrik Sund.

– Vi sätter in behandling på ett tiotal patienter varje vecka, säger han.

Men Maria Landgren menar att ingen region kommer vara helt utan remdesivir, även om sjukhusfallen nu tilltar. Det finns mer att beställa.

– Jag är övertygad om att vi kommer se en ökad användning av remdesivir, men det kommer inte ta slut, säger hon.

Erik Nilsson/TT

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev