Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Då vill jag se ­en rapport om avvikelser”

Publicerad: 22 mars 2017, 10:21

Peter Lönnroth.

Foto: Pax Engström Nyström

Det var fullt möjligt att ordinera patienter med Opdivo trots att någon introduktionsfinansiering inte fanns på plats. Det beskedet ger anvariga för det ordnade införandet i Västra Götalandsregionen.


”Regionen följer alltid NT-rådets rekommendationer till landstingen. När NT-rådet i somras rekommenderade Opdivo så var det upp till varje klinik/verksamhet och ansvarig läkare att fatta beslut om användning av läkemedlet utifrån aktuell patients medicinska behov.”

Så skriver Peter Lönnroth och Claes Jönsson i ett mejl till Dagens Medicin. De är avgående respektive nytillrädande ordförande i program- och prioriteringsrådet i Väst­ra Götalandsregionen.

Men ansvarig verksamhetschef menar att det skulle medföra betydande kostnader och man då skulle fått prioritera bort andra behandlingar?

– Det är oerhört viktigt att varje läkare och verksamhetschef tar sitt medicinska ansvar. Man stänger ju inte ett sjukhus för att pengarna tar slut i november. Om man inte behandlar enligt riktlinjer bör en avvikelserraport skrivas, säger Peter Lönnroth i en kort kommentar.

Det ordnade införandet i Västra Götalandsregionen är nu under omarbetning. Några konkreta ändringar är för tidigt att berätta om i nuläget, enligt Peter Lönnroth.

Relaterat material

Cancerpatienter tvingades vänta på terapi

”Då vill jag se ­en rapport om avvikelser”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev