Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dagligvaruhandeln tar strid för fortsatt försäljning

Publicerad: 20 februari 2015, 14:59

Läkemedelsverket skickade inte ut remissen om försäljningsförbud för paracetamol utanför apotek till Svensk Dagligvaruhandel. Men Svensk Dagligvaruhandel svarar ändå.


Förra sommaren föreslog Läkemedelsverket att paracetamol i tablettform endast ska få säljas på apotek. Förslaget fick stöd, men också hård kritik. Därför skickades det ut på en andra remissrunda. Fast Svensk Dagligvaruhandel, som organiserar dagligvaruhandeln i Sverige, blev då inte tillfrågade om att skicka in något remissvar. Det har de nu gjort ändå.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att vi inte får frågan när det är oss frågan gäller, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, till Dagens Apotek.

Bakgrunden till förslaget att förbjuda paracetamol utanför apotek är att Giftinformationscentralen har fått in fler larm om misstänkta förgiftningar med paracetamol. Detta har kopplats till att försäljning av paracetamol utanför apotek tilläts från och med 2009.

Karin Brynell framhåller att det inte finns något bevisat samband mellan samtalen till Giftinformationscentralen och försäljningen i dagligvaruhandeln.

– Också Läkemedelsverket har sagt att man inte har bevis för att det finns ett sådant samband, säger hon.

Svensk Dagligvaruhandel lyfter i sitt remissvar fram att försäljningen av receptbelagt paracetamol har ökat kraftigt de senaste åren, en fördubbling mellan år 2000 och år 2014.

– Vi, och inte heller Läkemedelsverket, vet om de personer som har ringt Giftinformationscentralen har köpt paracetamol i dagligvaruhandeln. Man kan få det utskrivet, man kan köpa hur mycket som helst via nätapotek och det går att köpa på apotek, säger Karin Brynell.

Svensk Dagligvaruhandel lyfter också fram i remissvaret att man i handeln, till skillnad från på apoteken, har ålderskontroller vid försäljning av läkemedel och organisationen menar också att läkemedlen finns lättillgängliga och välexponerade på apotek, medan de är inlåsta eller under uppsikt i vanlig handel.

Om Läkemedelsverket efter en utredning och konsekvensanalys kommer fram till att paracetamol bör förbjudas utanför apotek uppmanar Svensk Dagligvaruhandel till att förbudet bör införas som ett test under ett år och sedan utvärderas. Om man då skulle finna att det inte har minskat antalet förgiftningar bör beslutet återkallas. Svensk Dagligvaruhandel nämner också ett antal alternativ till förbud, bland annat tydligare läkemedelsinformation, utbildningsinsatser till läkare som förskriver paracetamol och åldersgränser också vid försäljning på apotek.

– Vi anser att vi tillsammans med Läkemedelsverket bör sätta oss ner och gå igenom alla fakta för att försöka få svar på vad som har orsakat ökningen av larm innan man fattar ett sådant beslut. Ett försäljningsförbud skulle drabba våra kunder över hela landet, inte minst på landsbygden där det kan vara långt till närmaste apotek, säger Karin Brynell.

Enligt Läkemedelsverkets förslag ska paracetamol inte längre få säljas utanför apotek från och med den 1 september i år.

Dagens Apotek återkommer med en kommentar från Läkemedelsverket.

Relaterat material

Förslag får ris och ros

Beslut om paracetamol i vanliga affärer dröjer

”Det är glädjande nyheter”

”Förbud kan skapa nya risker”

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News