Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dålig prognos vid hjärnblödning på grund av noak

Publicerad: 15 december 2015, 15:33

Foto: Thinkstock

Personer som behandlas med nyare blodförtunnande läkemedel har en dålig prognos om de drabbas av hjärnblödning. Enligt överläkaren Peter Svensson visar studien vikten av att välja de som bör få behandlingen noggrant.


Allt fler behandlas med de nyare orala antikoagulantia, så kallade noak. Men som med både nyare och äldre blodförtunnande medel finns en ökad risk för blödning.  En tysk studie publicerad i Jama Neurology har undersökt hur det går för personer som får hjärnblödning relaterad till de nyare blodförtunnande medlen.

I studien ingick 61 patienter. Efter tre månader hade 28 procent av patienterna avlidit och 65 procent av de som överlevde klassades med ett ogynnsamt utfall.

– Jag är inte förvånad över studieresultatet. Det visar att om du får en blödning i hjärnan är prognosen mycket dålig. Det verkar inte vara någon större skillnad för patienterna om man jämför med Waran, säger Peter Svensson, professor och överläkare vid avdelningen för koagulationssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.

Han tycker att studien visar vikten av att välja patienter med omsorg.

– Informationen i studien är väldigt viktig, den visar att vi förmodligen kan arbeta för att minska risken ytterligare genom att noggrant välja ut de patienter som bör få oral antikoagulation, säger han.

Till exempel behandlades ungefär tio procent av patienterna i studien med acetylsalicylsyra utöver noak. Dessutom var medelåldern ganska hög, 76 år.

– Två typer av blodförtunnande medel i kombination med hög ålder ökar risken för komplikationer, säger Peter Svensson.

I studien försökte man häva den blodförtunnande effekten med protrombinkomplexkoncentrat, som används som antidot mot warfarin, hos drygt hälften, men det gav ingen statistiskt signifikant skillnad för om blödningen expanderade eller inte. Peter Svensson påpekar att behandlingen gavs ganska sent, och att tid är en viktig faktor.

För det äldre läkemedlet warfarin (Waran) finns en antidot, men för de nyare läkemedlen har det tills nyligen inte funnits någon. Under hösten godkändes en antidot till dabigatran (Pradaxa), men ännu finns inget medel som snabbt kan häva effekten av apixaban (Eliquis) eller rivaroxaban (Xarelto).

– Det finns inga tydliga tecken på att antidoten dramatiskt förbättrar prognosen när patienten fått en hjärnblödning relaterad till Waran. Skadan är redan skedd, det gäller att förhindra expansionen av blödningen, säger Peter Svensson och lägger till:

– Ingen vet om vården av hjärnblödningar kommer att förändras av antidoter, men det vore oetiskt att inte använda dem när de blir godkända. Jag tror däremot att antidoternas största plats är om patienterna behöver genomgå akuta operationer där man inte kan vänta ut effekten av läkemedlet.

Läs mer i abstract:

Jan Purrucker med flera. Early Clinical and Radiological Course, Managemeng and Outcome of Intracerebral Hemorrhage Related to New Oral Anticoagulants. Jama Neurology, publicerad online 14 december 2015. Doi: 10.1001/jamaneurol.2015.3682

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev