Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dansk studie skakar om vitaminburken

Publicerad: 16 mars 2015, 09:15

Brist på D-vitamin kopplas till depression, rakit och infertilitet. Nu pekar en dansk studie på att även höga halter kan vara skadliga.


Mats Humble, överläkare vid psykiatrin vid universitetssjukhuset i Örebro anser dock att man inte kan dra några säkra slutsatser av studien.

Studien bygger på analyser av blodprov som tagits på 16 574 danskar under sju års tid, rapporterar SVT. Under tiden har sambandet mellan D-vitaminnivån och dödsorsaken hos de som avlidit undersökts.

Resultaten visar att risken att dö av hjärt-kärlsjukdom och stroke var större hos de med lågt D-vitamin. Överraskande gällde samma sak för de med högt.

– En optimal nivå är någonstans mellan 50 (nanomol per liter blod) och 100 och enigt vår studie är 70 en nivå man bör ligga på, säger Peter Schwartz vid Glostrups universitetssjukhus till SVT.

Mats Humble är skeptisk till resultatet som bygger på en observationsstudie.

– Det är personer som man råkat ta prov på vad gäller D-vitamin som sökt sjukvård i Danmark. Det kan till exempel vara personer som fått behandling med D-vitamin för att de ska komma upp i högre nivåer, säger han till TT.

– Jag är väldigt tveksam till huvudbudskapet till att det överhuvudtaget är någon risk att ligga över 100. Det tror inte jag, säger Humble och hänvisar till en studie bland naturfolk i Östafrika vars D-vitaminnivå — till följd av solexponering — ligger i genomsnitt på 115 utan tecken på sjuklighet kopplad till D-vitaminnivån.

Vi får i oss D-vitamin dels via maten, dels bildas det i huden när vi vistas i solen. USA:s och EU:s myndigheter är överens om att 100 mikrogram D-vitamin om dagen är ofarligt medan den vanlig vanligaste styrkan på en D-vitamintablett ligger på 10 mikrogram.

Vid några få sällsynta sjukdomstillstånd kan höga doser av D-vitamin, enligt Humble vara skadliga, till exempel överaktivitet i bisköldkörteln.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev