Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Databas blir tillgänglig för alla

Publicerad: 22 november 2012, 13:42

I januari nästa år blir databasen Drugline, med frågor och svar om läkemedel, gratis och tillgänglig för alla.


Drugline innehåller cirka 14 500 läkemedelsfrågor från sjukvården och evidensbaserade svar, om både behandling och problem som kan uppstå i samband med läkemedelsanvändning. I dag kräver databasen en prenumeration som kostar och används främst av landets läkemedelsinformationscentraler. Men från och med den 1 januari nästa år ska den bli öppen, gratis och tillgänglig för alla med hjälp av ett bidrag från Internetfonden.

I första hand riktar sig informationen till sjukvårdspersonal, men även allmänheten kommer att kunna gå in på databasen och göra sökningar.

– Databasen är skriven på ett medicinskt språk och är inte anpassad för allmänheten. Däremot är tanken att det ska vara lätt att söka information i den, berättar Marine Andersson, informationsfarmaceut vid läkemedelsinformationscentralen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och projektledare.

Marine Andersson säger att databasen närmast liknar Googles sökfunktion. Det gör att söka genom att skriva in fritext, eller genom att filtrera bland olika kategorier som du vill söka på, exempelvis biverkningar. Sedan dyker en träfflista upp med utförliga svar och referenser till vetenskaplig litteratur.

Enligt Marine Andersson finns det en efterfrågan efter informationen i Drugline, inte minst från landsting.

Finns det någon risk för att allmänheten som använder databasen gör feltolkningar av sökresultaten?

– Databasen lämpar sig bäst för medicinska professioner. Den kan möjligen tolkas fel av allmänheten eftersom det är svårt att göra en bra bedömning för dem som inte har medicinsk kunskap.

Förhoppningen är att databasen i större utsträckning ska användas i sjukvården i Sverige, men det kan bli aktuellt att försöka nå ut med dess information utanför landets gränser också.

– Det problem som vi har sett är att det är svårt att hitta läkemedelsinformation som inte kommer direkt från läkemedelsföretagen. Den här databasen ska vara oberoende, även om vi delvis också hämtar information från läkemedelsföretagen, säger Marine Andersson.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev