Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

De är i hälarna på vårdens tidstjuvar

Publicerad: 23 november 2012, 09:00

Patienter med förmaksflimmer väntar ofta länge på akuten. Nu vandrar sjukvårds­personal i patienternas fotspår för att hitta de onödiga dröjsmålen.


Det är akutmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus  i Malmö och Lund som i en pilotstudie har kartlagt  förmaksflimmerpatientens väg – från entré till väntrum, reception,  undersökningsrum och så vidare.

Det visade sig att patienterna kan få tillbringa upp  till sju timmar på akuten. Men det är bara under 50 minuter som det  aktivt sker något som är av värde för patienten, som att få träffa en  läkare eller sjuksköterska.

– Övrig tid väntar vi på provsvar eller letar efter rätt  person till exempel. När vi själva gick flödet blev det oerhört tydligt  att det finns mycket tid att vinna. Det skulle betyda mycket, framför  allt för patienterna, men också för vår arbetsmiljö, säger Katarina  Bexelius, sjuksköterska i Lund, som leder projektet tillsammans med  kollegan Mattias Jönsson i Malmö.

Arbetet ingår i SKL:s projekt Akut förbättring, där ett av syftena är att sluta slösa med patienternas tid.

Under sin vandring har arbetsgrupperna framför allt sett  brister i information. På skyltar eller i direktkommunikation mellan  vårdpersonal och patient; men också mellan olika personalkategorier. Det  handlar om allt från att det saknas information om hur man ska göra när  man tar en nummerlapp när man kommer till akuten, till att en  förmaksflimmerpatient kan få dra sin anamnes fem gånger för fem olika  personer.

– En del av tiden på akuten går det förstås inte att  göra något åt. Ett EKG måste tas och det tar tid att analysera prover  till exempel. Men kan vi spara en till två timmar i det här flödet så  ser vi det som en jättevinst, säger Mattias Jönsson och fortsätter:

– Genom att upprätta ett nära samarbete med till exempel  arytmiklinik och akutvårdsavdelningar hoppas vi förbättra flödet även  där.

Tanken är nu att kartläggningen av förmaksflimmerflödet ska fungera som modell för andra patientgrupper.

– Kanske kommer vi också kunna lyfta vissa flöden förbi  akuten. Det skulle i så fall göra att vi får mer tid för de patienter  som blir kvar hos oss, säger Katarina Bexelius.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev