onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”De har fått samma fördelar som vanliga läkemedel”

Publicerad: 4 maj 2012, 08:46

Branschen för växtbaserade läkemedel har fått god tid på sig att anpassa sig till nya regler, anser Läkemedelsverket.


Läkemedelsverket är i färd med att skriva ett svar på Svensk Egenvårds skrivelse om undantaget vid försäljning av växtbaserade läkemedel. Undantaget finns i dag för att ge branschen tid att anpassa sig till två stora förändringar. Den ena är reformen som gjorde det möjligt för receptfria läkemedel att säljas i butik under uppsikt. Det andra är omklassningen av vissa naturläkemedel till växtbaserade läkemedel som får säljas receptfritt. Tillsammans gör dessa att tidigare naturläkemedel inte kommer att kunna säljas på sin vanliga hylla i butiken, utan måste flyttas till samma som övriga receptfria läkemedel under kassörskans uppsikt.

– De har fått fem månader på sig att anpassa försäljningen för varje enskilt preparat som har omklassats till växtbaserade läkemedel. Dessutom har vi gett undantag för alla vad gäller exponering i butik till och med september, till dess att omklassningen av alla naturläkemedel är klar. Då anser vi att vi har gett dem möjlighet att ställa om sin marknadsföring och ändra på förpackningen, säger Lena Björk, direktör för utredning och regulatorisk organisation på Läkemedelsverket.

Hon fortsätter:

– Någonstans måste vi dra gränsen. Är det ett vanligt läkemedel, måste de förhålla sig till de förutsättningar som gäller för dessa. De har fått samma fördelar som vanliga läkemedel. De kan nu marknadsföra sig på en vetenskapligt bevisad effekt. Men de kan inte samtidigt ha kvar fördelarna att säljas i butik på samma sätt som traditionella läkemedel.

Väger den marknadsföringsmöjligheten upp förändringen i butiken?

– Jag kan inte bedöma det. Det skiljer säkert på olika preparat. Läkemedelsverket kan bara tala om vilken grupp ett läkemedel tillhör.

Så Läkemedelsverket ser ingen anledning att förlänga undantaget?

– Det är ju det som vi tittar på i vårt svar. Jag kan inte förekomma det.

Men kan man utifrån vad du har sagt dra slutsatsen att undantaget inte kommer att permanentas?

– Mina svar gäller så långt vi har kommit nu. Jag vill inte förekomma svaret på skrivelsen.

Relaterat material

Växande frustration hos Svensk Egenvård

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev