Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

DI säger nej till nationell läkemedelslista

Publicerad: 24 april 2017, 09:53

Datainspektionen, DI, säger nej till förslaget till ny lag om nationell läkemedelslista, eftersom det inte utgår från kommande dataskyddsförordning som börjar tillämpas i Sverige och övriga Europa i maj nästa år.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den nya lagen om nationell läkemedelslista föreslås ersätta lagen om receptregister och lagen om läkemedelsförteckning. DI har granskat förslaget, men kan inte ställa sig bakom det. Det skriver DI i sitt yttrande som lämnades in till socialdepartementet den 12 april.

”Den föreslagna lagen är tänkt att träda i kraft i mitten av nästa år, efter det att Sverige och övriga Europa har börjat tillämpa nya regler för dataskydd. Utredningen har inte klargjort om lagförslaget står i överensstämmelse med förordningen”, säger Suzanne Isberg, avdelningsdirektör på Datainspektionen, i en presskommentar.

DI ifrågasätter också att väsentliga delar av förslaget om nationell läkemedelslista är utformat utifrån vårdgivarens behov av information från andra vårdgivare. ”Vårdgivarens behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården regleras av patientdatalagen”, skriver DI, som anser att om vårdgivare har behov av ytterligare eller andra behandlingar än dem som tillåts enligt patientdatalagen, så är det den lagen som ska ändras.

Nya EU-gemensamma regler för behandling av personuppgifter börjar gälla från och med den 25 maj 2018. Dataskyddsförordningen ersätter då personuppgiftslagen och blir det primära regelverket för behandling av personuppgifter. Den föreslagna lagen om nationell läkemedelslista föreslås börja gälla från och med den 1 juli 2018.

Läs hela remissvaret här. 

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev