Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Diabetesmedel friade från ökad cancerrisk

Publicerad: 26 juli 2013, 10:05

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har utrett eventuell ökad risk för cancer med läkemedel som används mot diabetes.


Det var i mars i år som den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, beslutade att utreda om läkemedel som tillhör grupperna GLP-agonister och DPP4-hämmare ökar risken för pankreatit, inflammation i bukspottkörteln, och pankreascancer. Bakgrunden var att forskare i en mindre studie hade sett tecken på att läkemedel tillhörande dessa läkemedelsgrupper kan öka risken för påverkan på pankreas.

Nu meddelar EMA i ett pressmeddelande att myndighetens expertkommitté bedömer att studien som påtalade riskerna hade flera begränsningar och möjliga brister. Efter att ha gått igenom alla tillgängliga data anser kommittén att det inte är någon förändring av evidensläget vad gäller påverkan på bukspottskörteln.

Några fall av pankreatit har rapporterats med GLP1-agonister och DPP4-hämmare, vilket det sedan tidigare finns produktinformation om. Vad gäller ökad cancerrisk visar inte de data som finns i dag på ökad risk enligt EMA. Men dessa läkemedels effekter på pankreas ska undersökas mer i större studier och EMA uppger att myndigheten noggrant övervakar all ny information som kommer om dem.

Det första läkemedlet mot diabetes som påverkar tarmhormonet GLP-1 introducerades i Sverige 2006 och sedan dess har flera nya sådana läkemedel introducerats och användningen har ökat kraftigt.

Relaterat material

Vanliga diabetesmedel utreds

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev