Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Diabetesmedel ökade risk för hjärtinfarkt och svikt

Publicerad: 12 september 2007, 13:47

Långtidsbehandling med diabetesläkemedlet rosiglitazon kan kopplas till en ökad risk för hjärtinfarkt och hjärtsvikt, dock utan att öka dödligheten. Det visar en metaanalys som publiceras i tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.


Forskare vid Wake Forest University School of Medicine i Winston-Salem, USA, har gjort en genomgång av ett antal studier som fanns publicerade i artikeldatabasen Medline, kliniska prövningar från läkemedelstillverkaren GlaxoSmithKline, samt handlingar från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA. Syftet var att undersöka förekomsten av hjärtinfarkt, hjärtsvikt och dödlighet orsakad av hjärt-kärlsjukdom hos patienter som behandlades med rosiglitazon, Avandia, på grund av diabetes typ-2 eller minskad glukostolerans.

Analysen visar att patienter som behandlades med läkemedlet i minst 12 månader hade en ungefär 40 procent ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med patienter som inte fick denna behandling. Dessutom var risken att drabbas av hjärtsvikt fördubblad i rosiglitazongruppen.

Forskarna fann dock inga signifikanta skillnader mellan grupperna när det gäller dödlighet på grund av hjärt-kärlsjukdom.

I en annan metananalys som publiceras i samma nummer av tidskriften har forskare vid Cleveland Clinic i Ohio, USA,  analyserat behandling med läkemedlet pioglitazon, som också används för blodsockerkontroll hos patienter med diabetes. Den analysen visar att risken att dö, att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke var signifikant minskat vid behandling med detta läkemedel. Förekomsten av allvarlig hjärtsvikt var dock ökad med pioglitazon, men detta kunde inte kopplas till en ökad dödlighet.

JAMA 2007; 298: 1180-1188 JAMA 2007; 298: 1189-1195

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News