Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dokumentär väcker oro

Publicerad: 23 augusti 2013, 11:32

Uttalanden om blodtrycksläkemedel oroar tv-tittare.

Foto: Photos.com

Många äldre ringer Läkemedelsupplysningen i dag, oroliga över en läkemedelsinteraktion som nämnts på tv. En onödig oro enligt apotekare Henrik Cam.


I går, torsdag, sändes första delen  av dokumentärserien Sveriges bästa äldreboende i Sveriges Television. Där nämns att det blodförtunnande läkemedlet Trombyl kan minska effekten av blodtryckssänkaren Enalapril.

Men det är en osannolik interaktion om man tar de vanligaste doserna, enligt Henrik Cam på Läkemedelsupplysningen hos Läkemedelsverket.

–  Det är många som kanske blir oroliga i onödan, oftast har ju läkaren bra koll på vilka läkemedel man har om samma läkare skriver ut alla läkemedel, säger han till Dagens Apotek.

I programmet deltar Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet. Han kör bland annat listor över de läkemedel som de boende äter i dataprogrammet EES, Elektroniskt expertstöd.

– Väldigt mycket av de här signalerna som det här dataprogrammet har, det är ingenting som de flesta läkare går och har kunskaper om. En del av de här kombinationerna till exempel, det kan du aldrig hålla i huvudet, säger Yngve Gustafson i dokumentären.

I scenen som följer går han igenom resultaten av datakörningen med den ansvariga läkaren och säger:

– Att Trombyl påverkar Enalapril, det är också något som jag inte visste förut. Att Trombyl minskar effekten av blodtrycksmedicinen.

Detta uttalande har fått tittarna att reagera. Läkemedelsupplysningen har tagit emot mellan 20 och 30 samtal bara under fredagsförmiddagen från oroliga äldre som äter just denna kombination av läkemedel.

– När det kommer sådana här nyheter är det många oroliga som ringer hit och det verkar som att det här är dagens fråga, säger Henrik Cam.

Han arbetar inte med EES, men har tillgång till andra interaktionsdatabaser. Och enligt honom är Trombyl och Enalapril en väldigt vanlig kombination.

– Det är osannolikt att Trombyl skulle påverka den blodtryckssänkande effekten av Enalapril i de doserna man oftast äter. Trombyl äter man vanligtvis i styrkan 75 milligram och det är en låg dos, säger Henrik Cam.

Skulle interaktionen ändå uppstå kan den lätt upptäckas genom en blodtryckskontroll och dosen av Enalapril kan då justeras, påpekar han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev