lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dom öppnar för billiga kopior

Publicerad: 2 april 2013, 06:34

Foto: Photos.com

Indiens högsta domstol nekar läkemedelsföretaget Novartis patentskydd av en cancermedicin, efter en sju år lång rättsprocess som hela läkemedelsvärlden väntat på.


Novartis får alltså inget patentskydd för en ny version av cancermedicinen Glivec i Indien. Enligt landets högsta domstol skiljer sig inte den senaste versionen av medicinen tillräckligt från tidigare varianter.

Domen öppnar för mer generika till lägre priser än originalen. Den ses som en seger för sjuka i fattiga länder och lokala tillverkare av generika – och en förlust för läkemedelsindustrin.

Novartis fördömer domen och skriver i ett uttalande att ”domen avskräcker från framtida innovationer” inom läkemedelsområdet.

Anders Blanck, vd för läkemedelsföretagens branschorganisation Lif, säger till Sveriges Radios Ekot att på sikt kan även svenska företag påverkas.

– På sikt eroderar hela patentsystemet och den utvecklingsmodell som finns för läkemedel i dag. Det leder till att värdet av att forska fram nya läkemedel och de incitament som finns minskar väldigt kraftigt. Då kommer man inte att kunna upprätthålla den som modell som finns i dag med de strikta krav på effekt och säkerhet som finns och de extremt dyra studierna, säger Anders Blanck.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser tar emot domen med lättnad.

– Nya innovativa mediciner kommer fortfarande att få patent i Indien, men domslutet innebär att läkemedelsbolag inte längre kan söka patent för små förändringar på ett läkemedel, säger Leena Menghaney, jurist på Läkare utan gränser i Indien, uppger TT.

Relaterat material

Läkemedelsbolag mot indisk lag

Högljudd protest för generika

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev