Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Domen ger möjlighet för rabattavtal”

Publicerad: 18 december 2015, 13:13

Foto: Thinkstock

Domen i Cimzia-målet möts av blandade reaktioner.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

TLV gjorde fel som förbjuder Region Skåne att ingå en prisöverenskommelse med ett läkemedelsbolag om mediciner som ingår i läkemedelsförmånen. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom under torsdagen, som innebar att Region Skånes överklagande bifölls i det så kallade Cimzia-målet om rabattavtal.

Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att det ligger inom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets ansvarsområde och mandat att utöva tillsyn över avtal som ingås mellan landsting och läkemedelsbolag.

Region Skåne anser att domen ger möjlighet för regioner och landsting att teckna rabattavtal.

”Den innebär även att det klargörs att de trepartsförhandlingar som förs mellan TLV, landstingen och läkemedelsindustrin är förenliga med gällande rätt”, skriver Bengt Guldager, regionjurist i Skåne och Maria Landgren, läkemedelschef, i ett mejl till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

De konstaterar att Regionen har förlorat minst 12 miljoner kronor på att avtalet om TNF-hämmaren Cimzia fick avslutas i samband med TLV:s beslut.

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, anser dock att huvudfrågan inte har blivit besvarad av domen, skriver nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden: Strider avtalet mot lagen eller inte?

– Regeringen måste nu snarast vidta nödvändiga åtgärder för att åtstadkomma klarhet och ge företagen tydliga och stabila regler, säger Anders Blanck, vd för Lif, till nyhetsbrevet.

TLV tolkar domen som att innehållet i de sidoöverenskommelser som görs i dag mellan landsting och läkemedelsbolag kan breddas till prisöverenskommelser.

Relaterat material

Region Skåne fick rätt om rabattavtal

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev