tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dosbyte väcker ilska

Publicerad: 8 januari 2016, 10:13

Foto: Apoteket AB

Den 15 januari påbörjar Apoteket AB uppdraget som ny leverantör av dosförpackade läkemedel till regionerna Västra Götaland och Halland. På ett av Apoteksgruppens apotek i Göteborg gryr missnöjet.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– I princip alla apotek kommer att vara utlämningsställe, utom ett fåtal av Apoteksgruppens apotek, säger Ingela Holmqvist, apotekschef och läkemedelsansvarig på Apoteksgruppens apotek Trasten i Göteborg, till Dagens Apotek.

Den 22 december i fjol fick hon veta att hennes apotek – med cirka 70 doskunder – inte längre kommer att vara utlämningsställe. Hon är förstås besviken när hon ifrågasätter hur urvalet av utlämningsställen har gått till.

– Vi har inte fått nån information. Jag har både skrivit och pratat med Apoteket AB, men de ger inga argument till varför de valt bort just detta apotek. Våra kunder har inte heller fått nån information. De här doserna har stor betydelse för mitt apotek, säger Ingela Holmqvist och fortsätter:

– Jag skulle önska att man centralt inom Apoteksgruppen tar tag i detta och kräver en förklaring för urval av utlämningsställen. Det finns en obehaglig känsla av att de andra kedjorna antagligen haft en större insyn i denna process och kunnat påverka utfallet, säger hon.

I Västra Götaland kommer det att finnas 260 utlämningsställen, medan det i Halland blir 54. Överföringen sker i två steg. Den 15 januari flyttas dospatienter i Halland och Skaraborg över till Apoteket AB. Den 5 februari sker överflyttningen för patienter i resterande Västra Götalandsregionen, enligt Apoteket AB.

Ett av kritierna när VGR gjorde dosupphandlingen var att det skulle finnas minst 250 utlämningsställen i Västra Götalandsregionen och 52 i Region Halland. Dessutom skulle ställena ha god geografisk spridning.

Relaterat material

Dosbeslut i VGR överklagas

VGR inför slutenvårdsdos – anställer farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev