Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dosreceptet på väg bort

Publicerad: 25 maj 2016, 08:03

Den 1 juni träder nya föreskrifter gällande receptförskrivning och expedition i kraft. Det handlar om såväl bättre läsbarhet som förändringar av dosreceptet och obs.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Läkemedelsverket satsar på att göra det enklare för såväl farmaceuter som förskrivare att hitta rätt i föreskrifterna, som har fått ett redaktionellt ansiktslyft och blivit mer överskådliga.

– Föreskrifterna vänder sig både till förskrivarna och till apotek. Vi har gjort så att kapitel två–sex främst vänder sig till förskrivna och kapitel sju–tio till apotek. Det finns nu också en innehållsförteckning som vi inte haft innan för att det ska vara lätt att hitta det man söker i föreskriften, säger Maria Björkman, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Föreskriften innehåller också konkreta regeländringar, varav en av de större är upphävandet av dosreceptet. Fast den förändringen träder inte i kraft förrän 2017.

– Vi kan inte ändra det från en dag till en annan, apotek och vården behöver tid att se över sina rutiner. Innan man upphäver dosreceptet behöver E-hälsomyndigheten ta fram Mina sparade recept för doskunderna precis som man har för vanliga kunder, säger Maria Björkman.

Ett dosrecept är ett samlat recept som ersätter alla vanliga recept. Det ger en tydlig bild över vilka läkemedel som doskunden använder och måste precis som vanliga recept förnyas minst en gång per år.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev