Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dött lopp mellan behandlingar av Marfans syndrom

Publicerad: 19 november 2014, 11:55

Prekliniska studier och mindre patientstudier har indikerat att läkemedlet losartan är ett lovande alternativ för att bromsa aortaförstoring vid Marfans syndrom. Men i en ny studie blev effekten inte bättre än dagens standardbehandling.


Många patienter med den genetiska bindvävssjukdomen Marfans syndrom får en utvidgning av aortaroten. Det kan på sikt leda till en så kallad dissektion, en skada på aortans innersta vägglager, vilket är mycket allvarligt.

Många patienter genomgår profylaktisk aortakirurgi, men även betablockeraren atenolol används för att bromsa förstoringen. Och atenolol lär kvarstå som den mest använda läkemedelsbehandlingen efter den aktuella studien.

Losartan, som tillhör läkemedelsklassen angiotensinreceptorblockerare, bromsade utvidgningen av aortan i samma grad som atenolol. Vidare fanns det ingen skillnad mellan grupperna avseende behov av aortakirurgi, förekomst av dissektion och död tre år efter studiens början.

– Det verkade dock som om båda läkemedlen var mer effektiva hos unga individer, jämfört med äldre, sade Ronald Lacro, en av forskana bakom studien under en presskonferens på AHA.

Resultaten kan förhoppningsvis stimulera till vidare forskning, till exempel på om andra doser av losartan skulle vara mer effektiva eller på nyttan av kombinationsbehandling, enligt ledarskribenter i tidskriften New England Journal of Medicine, där studien publiceras.

Totalt ingick 608 patienter från USA, Kanada och Belgien i undersökningen. De var i åldern 6 månader till 25 år. Snittåldern var 11 år.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev