Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Dyrare placebo var bättre

Publicerad: 3 februari 2015, 10:00

Injektion med ett påstått dyrare läkemedel, som i själva verket var saltlösning, var bättre på att lindra symtom vid Parkinsons sjukdom än ett motsvarande läkemedel som påstods vara billigt. Det visar en ny studie i tidskriften Neurology.


Fynden är ett i raden som pekar på att behandlingar som upplevs som dyrare också har en bättre placeboeffekt.

I studien ingick tolv parkinsonpatienter med medelsvåra symtom som med fyra timmars mellanrum fick två injektioner med ett läkemedel som sades vara en ny typ av dopaminagonist. Ett av läkemedlen påstods vara dyrare medan det andra påstods vara billigare. Men i realiteten var alltså båda läkemedlen bara placebo.

Forskarna konstaterar att bägge läkemedlen lindrade de motoriska symtomen vid sjukdomen. Effekten var dock större hos patienter som först lottats till att få det dyrare läkemedlet. Enligt forskarna var denna effekt ungefär mitt emellan den av det billiga läkemedlet och effekten av den etablerade behandlingen levodopa.

Den bättre effekten av det dyrare läkemedlet var framför allt tydlig hos de åtta patienter som förväntat sig att det de skulle få bättre verkan av detta läkemedel, rapporterar nyhetssajten Medical News Today.

Läs abstract till studien:

Alberto Espay med flera. Placebo effect of medication cost in Parkinson disease. A randomized double-blind study. Neurology, publicerad online den 28 januari 2015. DOI: 10.1212/WNL.0000000000001282

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev