Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

E-recept blir standard

Publicerad: 28 oktober 2016, 08:39

Regeringen tog på torsdagen ytterligare ett steg närmare mot skrotandet av pappersrecept.


I dag förskrivs cirka 2 procent av recepten som hämtas ut på öppenvårdsapotek på papper. Om regeringen får som den vill ska siffran ned ytterligare och pappersrecepten bara få användas vid specifika undantag.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har därför fått i uppgift att titta på vilka ändringar som krävs i författningen för att e-förskrivning ska kunna bli huvudregel. Myndigheterna ska också peka ut situationer då det bör vara fortsatt tillåtet med andra förskrivningssätt än elektroniska.

– För att vi ska kunna följa upp alla läkemedel måste recepten vara elektroniska. Då kan vi lättare undvika både medvetna och omedvetna fel, och öka patientsäkerheten. Det kommer i förlängningen att rädda liv, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen skärpte redan i juni reglerna kring pappersrecept. Då kom en förändring som innebär att apotek inte får lämna tillbaka en så kallad särskild receptblankett till patienten efter expediering, även om den bara är expedierad till viss del.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska presentera sina förslag senast den 15 december 2017.

Relaterat material

Kedjor vill slopa pappersrecept efter manipulation

Apotek kan slippa telefonen

Receptändring påverkar få

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev