fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

E-recept i hela EU 2020

Publicerad: 2 maj 2016, 10:22

Lisa Hagberg är utredare på E-hälsomyndigheten som har skickat in den svenska ansökan för att få del av EU:s satsning på e-hälsa.

Foto: E-hälsomyndigheten

Arbetet med att göra e-recept tillgängliga i hela Europa har tagit ytterligare ett kliv framåt.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Som Dagens Apotek tidigare rapporterat hoppas E-hälsomyndigheten att det om några år ska gå att hämta ut läkemedel på vilket apotek som helst inom EU.

Sverige har nu tillsammans med 20 andra länder ansökt om att få vara med i programmet som ska skapa just permanenta tjänster för gränsöverskridande utbyte av e-recept under 2017–2020.

– Nu har vi lämnat in den svenska ansökan och väntar med spänning på att kunna ta nästa steg mot en ökad fri rörlighet för Europas invånare gällande dels receptförskrivna läkemedel, dels patientinformation så att såväl läkemedelsuttag på utländska apotek som hälso- och sjukvård utomlands kan underlättas, säger Lisa Hagberg, utredare på E-hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Om ansökan blir godkänd tänker E-hälsomyndigheten lägga pengarna på att bland annat utveckla lösningar som gör att svenska apotek kan ta emot och expediera utländska e-recept i februari 2019. Myndigheten planerar också att ta fram tjänster som gör att svenska patienter kan använda sina e-recept utomlands i februari 2018.

EU-kommissionen har avsatt 7,5 miljoner euro, närmare 70 miljoner kronor, till projektet.

Relaterat material

E-recept i hela EU på g

”Nationella förutsättningar inget hinder”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev