fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Efter larm om brister – nu granskas statens styrning av läkemedelsförskrivningen

Publicerad: 28 november 2022, 09:09

Riksrevisionens granskning ska svara på om statens styrning och kontroll av läkemedelsförskrivning är effektiv. Foto: Riksrevisionen

Statens kostnader för subventionering av receptbelagda läkemedel väntas öka till 36 miljarder 2025. Samtidigt finns tecken på bristande styrning och kontroll av läkemedelsförskrivningen. Nu ska frågan granskas av Riksrevisionen. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenSocialstyrelsenLäkemedel

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


2021 var statens försäljningskostnader för receptbelagda läkemedel drygt 31 miljarder kronor, en kostnad som enligt Socialstyrelsens bedömningar alltså förväntas öka. Riksrevisionen har tidigare konstaterat att det finns omfattande felaktig användning av subventionerna, nu ska myndigheten granska om statens arbete är effektivt. 

”Att rätt läkemedel förskrivs till rätt person i rätt dos är avgörande för patientsäkerheten och för att läkemedelssubventionerna används på rätt sätt”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande från Riksrevisionen.

Svårigheterna med styrning och kontroll bedöms bland annat bero på många inblandade aktörer och att möjligheterna till informationsutbyte mellan inblandade myndigheter är begränsade. 

I pressmeddelandet från Riksrevisionen konstaterar myndigheten bland annat att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tidigare slagit fast att nära fyra av fem ärenden som rör tillsyn av legitimerad hälso- och sjukvårdpersonal rör läkare som skrivit ut narkotiska läkemedel – inte sällan utan medicinsk grund.   

Granskningen omfattar regeringens och de ansvariga myndigheternas arbete med läkemedelsförskrivningen och ska publiceras i december 2023.

Läs också:

Regeringen viker sig för Riksrevisionens kritik

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-11-29

Utmärkt att RRV granskar! Största problemen är redan kända: för många aktörer utan synkronisering och med för inskränkt ansvar, såsom TLV, NT-rådet, Läkemedelsverket m fl och en läkemedelskommitté/region samt att nationella förskrivningslistan inte enkelt är kopplad till de olika digitala journalerna (som självklart inte är synkroniserade heller!). Förslagsvis skapas EN myndighet som evidensbaserat beslutar om vilka farmaka som ska användas och därmed subventioneras och EN nationell receptlista. Regionala läkemedelskommittéer kan avskaffas (skapar snarast en ojämlik och dåligt evidensbaserad vård). Vi vet ju redan att en stor andel av farmaka inte förskrives på korrekt indikation, inte användes av pat, kombineras på olämpligt sätt el tas i fel doser med stort vårdbehov pga farmakabiverkningar som följd. Dessa faktorer kostar inte bara staten miljardbelopp utan även regionerna - och skadar och t.o.m. dödar patienter!

Birger Pålsson, docent, överläkare, Lund och Växjö

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev