onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Elever kopierade dyrt läkemedel

Publicerad: 1 december 2016, 11:51

Att ett amerikanskt läkemedelsföretag plötsligt beslutade att höja priset på en medicin för bland andra aidspatienter med över 5 000 procent gjorde några australiska skolelever upprörda.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelHiv

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Så upprörda att de, uppmuntrade av forskaren och kemisten Alice Williamson, beslutade sig för att själva producera den aktiva substansen för en betydligt mindre kostnad, för att visa på orimligheten med prisökningen.

Med hjälp av kemisten från universitetet i Sydney, en Wikipedia-beskrivning av molekylen och en startbudget på 20 dollar har de lyckats tillverka en mängd av den aktiva substansen som vore värd över 100 000 dollar, om man utgår från läkemedelsbolagets prissättning.

Till följd av de kraftiga protesterna efter prisökningen förra året har företaget Turing Pharmaceuticals beslutat att halvera priset på läkemedlet för sjukhus. Läkemedlet används för att behandla en infektion som kallas toxoplasmos, som framförallt drabbar människor med försvagat immunförsvar.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev