söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

EMA granskar fetmaläkemedel efter rapporter om självmordstankar

Publicerad: 13 juli 2023, 06:30

Europeiska läkemedelsmyndigheten Ema har huvudkontor i Amsterdam.

Foto: Robert Meerding

EMA inleder en granskning av fetmaläkemedel. Orsaken är att aptitdämpande läkemedel som Ozempic och Saxenda misstänks kunna öka risken för självmordstankar och självskadebeteende.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023EMALäkemedelFetmaObesitas

TT


150 liknande rapporter om misstänkta biverkningar som kopplas till läkemedlen har rapporterats till europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, varav två från Sverige. Det skriver Dagens Nyheter,

Läs också: Semaglutid i tablettform och ändring av livsstil gav 15 procents viktminskning

Under det senaste året har särskilt Ozempic väckt uppmärksamhet i sociala medier, där influerare och andra kändisar berättat att de gått ner i vikt med hjälp av medicinen. Det är känt att medlen kan ge biverkningar i form av illamående, huvudvärk, magont, förstoppning och diarré. I USA finns även depression och självmordstankar med på biverkningslistan – men inte i Europa.

– Det har funnits enstaka rapporter om psykisk ohälsa i de stora kliniska studier som har gjorts. De amerikanska myndigheterna väljer att lista nästan allt som hittas i studierna, medan EMA gör en viss rimlighetsbedömning, säger Ulla Wändel-Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket och svensk delegat i EMA:s säkerhetskommitté PRAC, till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev