Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

EMA: Möjlig koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin

Publicerad: 7 april 2021, 14:02

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

EU:s läkemedelsmyndighet EMA bekräftar att det finns möjlig koppling mellan Astra Zenecas covid-19-vaccin och blodproppar. Men inga ändrade rekommendationer i Sverige.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Astra ZenecaEMA

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än sällsynt – biverkning av Astra Zenecas covidvaccin.

Myndigheten bekräftar att man ser en möjlig koppling mellan vaccinet och de fall där människor drabbats av blodproppar.

Representanter från svenska Läkemedelsverket meddelade vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen att den nya informationen inte förändrar någonting i hur Astra Zenecas vaccin kommer att användas i Sverige. Fördelarna med vaccinet överväger nackdelarna är slutsatsen från både EMA och Läkemedelsverket.

Vaccinet ger en god skyddseffekt mot en mycket allvarlig sjukdom, enligt Ulla Wändel Liminga som deltog vid presskonferensen. 

- Vi vet ju väl, sedan det senaste året, hur mycket allvarlig skada denna sjukdom orsakar. Den innebär långvarig sjukdom, iva-vård och ett stort antal dödsfall. Det är det som ska vägas gentemot den här mycket sällsynta biverkningen, sade hon.

Sören Andersson vid Folkhälsomyndigheten deltog också vid presskonferensen och enligt honom kommer dagens besked från EMA än så länge inte leda till ändrade rekommendationer i Sverige. 

- På svenska innehållsförteckningar av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria kommer det att stå att kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är en ”mycket sällsynt” biverkning, sade Ulla Wändel Liminga..

Det innebär att det bedöms vara färre än en person av 10 000 som drabbas.

- Men vi tror att det är betydligt färre antal fall, säg en av 100 000. Det är svårt att ge en uppskattning av storleken på risken, det bygger fortsatt på rapporter som rapporterats in av hälso- och sjukvården och där är det svårt att sätta en exakt siffra, sade Wändel Liminga.

I Sverige vaccineras enbart personer över 65 år med Astra Zenecas vaccin sedan den 25 mars.

Beskedet från den europeiska myndigheten EMA är att den rapporterade kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är väldigt sällsynt och de övergripande fördelarna av vaccinet när det gäller att hindra covid-19 väger tyngre än riskerna för biverkningar.

- Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, säger EMA-chefen Emer Cooke vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

EMA:s experter har inte identifierat några specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare sjukdomar då de sällsynta skeendena noterats i alla åldrar.

På en rak fråga vid presskonferensen varför unga kvinnor ska känna sig trygga med att ta Astravaccinet betonar EMA-företrädarna att biverkningarna är sällsynta och att fördelarna klart överväger nackdelarna.

Läkemedelsmyndighetens experter tror att biverkningarna orsakas av en reaktion hos immunförsvaret. De ser likheter med den reaktion som kan drabba patienter som får det blodförtunnande läkemedlet heparin, där det uppstår blodproppar i hjärnans vener i kombination med lågt antal blodproppar (heparininducerad trombocytopeni).

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev