Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

EMA: Möjlig koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar

Publicerad: 20 april 2021, 14:54

Arkivbild.

Foto: Mark Lennihan

Det finns en möjlig koppling även mellan Janssens covidvaccin och de blodproppar som drabbat vissa vaccinerade, konstaterar EU:s läkemedelsmyndighet EMA.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19JanssenEMAAstra ZenecaPfizer

Precis som för Astra Zeneca anses ändå fördelarna vara större än risken.

I ett pressmeddelande från EMA konstateras att myndigheten hittat ”en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar”.

De fall som inträffat har visat sig vara ”väldigt lika” de som upptäckts även hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas covid-19-vaccin.

”En varning för ovanliga blodproppar med låga blodplättar bör läggas till i produktinformationen för covid-19-vaccinet Janssen”, heter det nu från EMA.

Samtidigt noteras – precis som för Astra Zenecas vaccin – att fördelarna med vaccinet för att förhindra covid-19 ”överväger riskerna för bieffekterna”.

Därmed blir det heller inte några ändrade rekommendationer från EMA, åtminstone inte ännu.

Mer information om beslutet väntar vid en presskonferens som utlysts till klockan 17.

Åtta fall

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

EMA konstaterar i sitt pressmeddelande att det bland över sju miljoner vaccinerade i USA hittills förekommit åtta fall av blodproppar, varav en med dödlig utgång. Alla fall rör kvinnor under 60 år.

Janssen-vaccinet godkändes av EMA den 11 mars, men har än så länge bara delats ut i ett fåtal länder. Till skillnad mot de övriga tre vaccin som godkänts – från Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech och Moderna – behövs bara en dos av Janssen-vaccinet.

EU har för medlemsländernas räkning beställt 200 miljoner doser av vaccinet. Janssen är ett ursprungligen belgiskt företag som nu ägs av amerikanska Johnson & Johnson.

Optimism i EU

Trots varningarna för bieffekter med vaccinen från både Astra Zeneca och Janssen finns just nu en växande optimism inom EU vad gäller vaccinleveranser och vacciner.

– Jag kan nu garantera er att vi i mitten av juli kommer att ha tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av EU:s vuxna befolkning, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton till franska tidningen Le Figaro.

Enligt Breton tillverkas nu vaccin i totalt 53 fabriker runt om i EU.

– Jag är nu säker på hur många doser som håller på att tillverkas och jag vet hur många miljoner som ska levereras varje vecka, säger Thierry Breton enligt nyhetsbyrån AFP.

Doser till Balkan

Optimismen gör det också möjligt för EU att öka på leveranserna utanför unionen. Inom de närmaste veckorna inleds utdelningen av totalt 651 000 vaccindoser från Pfizer-Biontech till vårdanställda i länderna på västra Balkan.

– Det här betyder att från början av maj och framåt bör vi kunna stå för all vaccinering av de hälsoanställda i frontlinjen på västra Balkan, säger utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi på en presskonferens i Bryssel.

Doserna har gjorts tillgängliga av Österrike och betalas av EU.

Wiktor Nummelin/TT

Vaccineringen i EU

Inom EU har totalt drygt 103 miljoner vaccindoser nu injicerats. 

 

Sammanlagt har 126 miljoner doser levererats till de 27 medlemsländerna.

 

Av de levererade doserna kommer 82 miljoner från Pfizer-Biontech, 30 miljoner från Astra-Zeneca, 11 miljoner från Moderna och 177 000 från Janssen. Av de vaccin som än så länge endast godkänts nationellt i vissa medlemsländer (främst Ungern och Slovakien) har 1,1 miljoner kommit från ryska Sputnik och 1,1 miljoner från kinesiska Sinopharm.

 

Procentuellt har 20,5 procent av EU-befolkningen över 18 år fått åtminstone en första dos. 7,9 procent är fullt vaccinerade.

 

Källa: Europeiska smittskyddsenheten ECDC.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev