Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Epigenetisk kartläggning ger frågor och svar

Publicerad: 20 februari 2015, 08:24

Foto: Photos

I Nature publicerades i går resultat från ett internationellt forskningssamarbete, The Roadmap Epigenomics Programme, där forskarna har undersökt effekter av epigenetiska förändringar av arvsmassan.


Alla celler i kroppen innehåller samma DNA, men använder olika delar  för sin funktion. Regleringen sker bland annat genom epigenetiska  mekanismer. Det innebär en kemisk förändring av arvsmassan, till exempel  inbindning av en metylgrupp, som gör att informationen läses av på  olika sätt i olika celler.

I den nya studien, som är en ytterligare förlängning av tidigare  kartläggningar på människans arvsmassa, till exempel Encode projektet,  har forskare studerat kopplingar mellan epigenetiska förändringar och  olika sjukdomar. I förlängningen hoppas man kunna identifiera nya  möjliga behandlingssätt.

I Uppsala har en forskargrupp, tillsammans med kollegor från  England, USA och  Kanada, specifikt tittat på eventuella kopplingar till  allergi och astma.

– Två saker var extra intressant. Dels att vi fann så många gener som  var påverkade i form av ändrad aktivitet och dels att fynden var  speciellt uttalade i den celltyp, eosinofila blodkroppar, som finns i  den inflammerade slemhinnan hos astmatiker. Vi kunde också se att  ovanligt många nya gener kopplade till astma kunde identifieras, säger  Lars Rönnblom vid Uppsala Universitet och som varit en del av studien.

En konkret användning av resultaten är att man till exempel i  förväg skulle kunna se om en patient blir hjälpt av antikroppsläkemedlet  mepolizumab mot svår astma, som neutraliserar eosinofila blodkroppar.  Läkemedlet är under godkännande och finns ännu inte på marknaden.

– Projektet visar att det inte bara är viktigt att titta på  genvarianter, polymorfier, som är kopplade till sjukdom utan också att  studera hur olika gener verkar vara reglerade vid olika  sjukdomstillstånd, säger professor Lars Rönnblom.

De publicerade artiklarna inom projektet hittar du här:

Roadmap Epigenomics Consortium. Epigenomics: Roadmap for regulation. Nature, vol 518, several articles. Doi:10.1038/518314a.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev