Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

EU-domstolen ifrågasätter extemporetillverkning

Publicerad: 28 juli 2015, 14:54

Enligt ett förhandsavgörandet från EU-domstolen ifrågasätts APLs omfattande tillverkning av extemporeläkemedel.


Som Dagens Apotek tidigare skrivit pågår sedan 2009 en tvist mellan företaget Abcur och Apoteket AB  om det dåvarande dotterbolagets APLs beredning och försäljning av extemporeläkemedel strider mot EU-direktiv.

Tingsrätten vände sig i våras till EU-domstolen för att få ett utlåtande i ärendet och i början av juli kom så ett förhandsavgörande, skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden i dag tisdag.

Av EU-domstolens dom framgår bland annat att det ska utfärdas ett recept innan ett läkemedel bereds på ett apotek och att läkemedlet ska lämnas ut till patienten på det tillverkande apoteket.

Enligt Apoteksmarkanden ifrågasätter domen om APL och dess  tillverkning av extemporeläkemedel i form av så kallade lagerberedningar kan omfattas av EU-direktivens undantag.

I en kommentar till Apoteksmarkanden säger Abcurs vd Roger Tapper att farhågorna om att svensk tillverkning och marknadsföring av extemporeläkemedel med rikslicenser och i form av lagerberedningar strider mot EU:s läkemedelsdirektiv har stärkts efter domen.

Eva Sjökvist Saers, vd för APL, tycker däremot att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det kommer att ta lång tid innan rättsprocessen är över, säger hon till Apoteksmarknaden.

Relaterat material

Beslut om extempore kan påverka hela apoteksbranschen

Svensk extemporetillverkning kan strida mot regelverk

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev