Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

EU-ja till Temodal som första behandling mot hjärntumör

Publicerad: 15 juni 2005, 09:28

Läkemedelsnämnden CHMP inom europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har sagt ja till Temodal (temozolomid) som förstahandsbehandling mot glioblastoma multiforme, en vanlig och mycket elakartad form av hjärntumör.


Ämnen i artikeln:

GlioblastomHjärntumör

Temozolomid är ett cytostatikum i tablettform som i Sverige är godkänt för behandling av hjärntumör, om patienten får ett återfall efter standardbehandling.

Nu anser CHMP att behandlingen är indicerad även för nydiagnostiserade patienter med glioblastom multiforme, och där det anses lämpligt. Temozolomid ges först parallellt med strålbehandling, och sedan under sex uppföljande behandlingscykler.

Bakom CHMP:s beslut ligger en studie som tidigare har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine. Den visade att andelen som överlevde i två år var 26 procent för patienter som fick både strålbehandling och temozolomid, jämfört med 10 procent bland dem som bara fick strålning.   Det skriver läkemedelsföretaget Schering-Plough, som står bakom läkemedlet, i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

GlioblastomHjärntumör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev