Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Explosion försenar leverans av antibiotikum

Publicerad: 28 april 2017, 13:44

Försenade leveranser till tillverkare har lett till att det har uppstått en restsituation av ett antibiotikum, meddelar Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Försenade leveranser till tillverkare har lett till att det har uppstått en restsituation för läkemedel innehållande piperacillin/tazobactam i styrkan 4 g/0,5 g (pulver till infusionsvätska, lösning). Det skriver Läkemedelsverket på sin webbsajt.

Läkemedlet är ett antibiotikum och används inom sjukvården vid behandling av allvarliga infektioner. Orsaken till de försenade leveranserna är en explosion i en råvarufabrik i oktober i fjol.

Det finns möjlighet att ansöka om licens för läkemedel godkänt i annat land för att täcka behov av läkemedel under restsituationen. Läkemedelsverket rekommenderar att förskrivare vänder sig till ett apotek för att få information om tillgänglighet för sådana produkter.

Stragen Nordic A/S meddelar restsituation för båda styrkorna 2 g/0,25 g och 4 g/0,5 g av Piperacillin/Tazobactam Stragen under perioden maj till september. Läkemedel i styrkan 2 g/0,25 g beräknas finnas tillgängligt för företagets avtalskunder under de kommande tre månaderna.

Fresenius Kabi meddelar att styrkan 4 g/0,5 g av Piperacillin/Tazobactam Fresenius Kabi kommer att finnas tillgänglig i mitten av maj. Styrkan 2 g/0,25 g omfattas inte av restsituationen.

Bioglan får leverans av styrkan 4 g/0,5 g av Piperacillin/Tazobactam Reig Jofre under senare hälften av maj, troligen i slutet av månaden. För produkten Piperacillin/Tazobactam 2 g/0,25 g Reig Jofre finns risk för restnotering. Det är i dagsläget ovisst när Bioglan får nästa leverans av denna styrka.

Sandoz har i nuläget inga leveranser av detta läkemedel till Sverige, men undersöker möjligheten med läkemedelsleverans till Sverige.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev