Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Få läkemedelsgenomgångar genomförs Sörmland

Publicerad: 11 februari 2011, 10:54

Det görs inte tillräckligt många läkemedelsgenomgångar i Sörmland. Samtidigt efterlyser hälsovalschefen fler genomgångar med farmaceut.


I Landstinget Sörmland når få vårdcentraler upp till de mål som har satts för läkemedelsgenomgångar med patienterna. På Skiftinge vårdcentral i Eskilstuna har endast 6 av målet på 35 läkemedelsgenomgångar genomförts det senaste året, enligt Sveriges Radio P4 Sörmland.

Ulla Mitt Holm, verksamhetschef på Skiftinge vårdcentral, uppger att personalen inte har hunnit med de läkemedelsgenomgångar som borde ha gjorts.

– Det handlar om att skapa rutiner för det och det här året har påverkat oss mycket eftersom vi släppte många distriktssköterskor till kommunen i samband med att de tog över ansvaret för hemsjukvården, säger hon till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Samtidigt anser hälsovalschefen i Sörmland, Asghar Farahani, att de genomgångar som sker vid en vanlig receptförnyelse av läkare är otillräckliga.

– Har du tio-tolv läkemedel eller mer, så kan det vara hur svårt som helst att avgöra om man har de önskvärda effekterna av så många läkemedel, säger han i en intervju med Sveriges Radio P4 Sörmland.

Asghar Farahani anser att det oftare behövs en djupare genomgång som man inte alltid hinner med vid en vanlig receptförnyelse, och då kan det behövas en farmaceut som har mer kunskap om hur olika läkemedel fungerar tillsammans.

– Man sätter sig ner och tittar på alla biverkningar som de här läkemedlen kan ha. Man tittar på patientens hälsotillstånd, hur olika läkemedel fungerar, det finns många parametrar. På en vanlig genomgång kanske man inte hinner göra en sån djupdykning, säger han i intervjun.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev