torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Få landsting nappar på hemlig rabatt

Publicerad: 20 mars 2013, 08:18

Det har gått trögare än väntat att få landstingen att underteckna avtal om hemliga rabatter på det omdiskuterade cancerläkemedlet Zytiga. Bara en handfull landsting och regioner har hittills bestämt sig för att skriva på.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är inte med glädje som vi gör detta. Grunden för svensk hälso- och sjukvård är offentlighetsprincipen. Vi måste kunna redovisa hur våra utgifter används. Samtidigt vill vi inte undanhålla våra patienter det här läkemedlet. Så därför landade vi i förra veckan i att säga ja till avtalet, säger Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Östergötland.

Turerna kring prostatacancer­läkemedlet Zytiga (abirateron) har varit många. I maj förra året beslutade Tandvårds- och läkemedels­förmånsverket att läkemedlet inte skulle ingå i läkemedelsförmånen. Orsaken var att läkemedlet, med ett pris på runt 30 500 kronor i månaden, inte bedömdes vara kostnadseffektivt i jämförelse med överlevnadsvinsten på i snitt runt fyra månader som Zytiga ger till obotligt sjuka patienter.

Men i december ingick den så kallade­ NLT-gruppen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en uppgörelse med läkemedelsföretaget Janssen om att landstingen skulle­ få en hemlig rabatt på läkemedlet samt pengar tillbaka för varje­ patient där effekten uteblev.
Bara två underskrivna avtal

Från Janssens sida hade man hoppats att alla landsting skulle ha skrivit på avtalen under januari. Men hittills har företaget  bara tagit emot två underskrivna avtal, från Halland och Gotland. Skälen till dröjsmålet varierar när Dagens Medicin ringer runt till nyckelpersoner.

– Saker och ting tar längre tid än vad man tror. Det här är delvis en ny typ av avtal för landstingen att ta ställning till, säger Anna Käll, chef för public affairs på Janssen.

Hon uppger att före­taget har fått positiva signaler­ från ytterligare några­ landsting och regioner. Två sådana är Östergötland och Västra Götalandsregionen. Ett annat ska vara Stockholm, men det vill inte Magnus Thyberg, chef för läkemedels­enheten, bekräfta.

– Allt jag kan säga är att vi ska försöka följa rekommendationen från NLT-gruppen. Nu tittar vi bland annat på vilka lokala förutsättningar vi har att efterleva avtalet. Men om och när vi eventuellt fattar beslut kan jag inte uppge, säger han.

Vissa representanter för andra landsting uttrycker dock en stor skepsis mot avtalet på grund av att rabatten är sekretessbelagd.

– Huvudorsaken till att vi ännu inte tagit ställning till avtalet är att vi nyligen bytt landstingsdirektör. Själv ser jag dock stora­ problem med att priset ska vara hemligt. Det försvårar allvarligt möjligheten för medborgarna att veta vad de får för skattepengarna, säger Jonas Claesson, chef för läkemedelscentrum i Västerbottens läns landsting.

I Blekinge reso­nerar man på liknande sätt.

– Vi är motståndare till avtal där vi inte kan redovisa kostnaden för våra medborgare. Möjligen är det så att företaget vill ge sken av att hålla uppe priset i Sverige gentemot omvärlden. Men då borde man ju kunna sänka i andra länder också,­ säger landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S), ordförande i  hälso- och sjukvårdsnämnden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev